Een gadget is bij voorbaat nutteloos
Ja, behoorlijk nutteloos. Wie heeft het niet ergens in huis liggen, zo’n vermaledijde gadget? Gekregen van een collega of goedbedoelende oom die met z’n nog-maar-net-op-het-randje humor de lolbroek van de familie is? De pizza snijder in vorm van een racefiets, de stropdas in de vorm van een haring of de onderzetters in de vorm van een lp of pallet? Gekregen, gelachen en hup uit het zicht de la in.
Want laten we eerlijk zijn, echt handig zijn ze meestal niet en tja, over smaak valt altijd te twisten. Zeker is dat je het nooit voor jezelf zult aanschaffen. En daarmee is het nut van een gadget meteen mooi omschreven; je koopt deze dingen om aan iemand te geven en dan met een bepaald effect; verrassing, een lach. Niet omdat het nu echt zo nuttig of mooi is. Soms lijkt het een nuttig ding te zijn, maar in de meeste gevallen valt dat vies tegen.
Wat komt er bij kijken om een gadget te maken?
Het leeuwendeel van deze gadgets wordt geproduceerd in China of andere landen in die regio, want daar is de arbeid goedkoop (kinderarbeid?) en de milieu eisen zijn daar vaak minder streng. Met containerschepen vol komt het naar Europa, en natuurlijk ook naar de rest van de wereld. Goedkoop geproduceerd in duizelingwekkende aantallen. En waarvoor? Voor die paar seconden glimlach. Tuurlijk, dat is ook wat waard, maar hoeveel dan? Weegt een glimlach op tegen al die miljoenen tonnen aardolie, aluminium en chemische toevoegingen die gebruikt worden om deze producten te maken? En alle energie en water die wordt verbruikt bij transport en productie? Het leed dat kinderarbeid heet?
Productie voor de vuilnisbak
Terwijl een gadget meestal alleen een glimlach oplevert, al dan niet besmuikt. En daarna verdwijnt de gadget in lade of kast en na een poosje in het beste geval bij de kringloop en in het slechtste geval in de vuilnisbak. Door nieuwe gadgets te kopen hou je deze negatieve kringloop in stand. De enorme vraag naar gadgets blijft bestaan en gadgets zullen dus nog steeds in enorme aantallen geproduceerd worden.
Dat is zonde.
Natuurlijk kan je bij Handig Goed verrassend leuke en ook nog nuttige dingen kopen. Dus geen gadgets in de strikte zin van het woord.
Samenwerkingsverband Nutteloos Circuleren
Toch maak ik me er druk over, al die rondzwervende gadgets, al die verspilde energie. Het is natuurlijk wel een beetje schizofreen om je daar als duurzame webwinkeljuf mee bezig te houden. Daarom hebben ik en mijzelf een samenwerkingsverband opgezet om ook Nutteloze dingen een tweede kans te geven, geheel onbezoldigd. Zie daar het Samenwerkingsverband Nutteloos Circuleren. Het doel is heel simpel; een afgedankte gadget opnieuw de wereld insturen om een lach te bewerkstelligen, zonder nog meer verspilling en afval. In de hoop dat de stroom aan nutteloze rotzooi uiteindelijk stopt.
Hoe werkt het?
Heb je een gadget gekregen? Lach er om als het kan, of doe alsof als het moet ;-).
Zet het in een apart doosje en geef het weg zodra de kans zich voordoet. Wil je er snel vanaf? Zet het op een ‘weggeefhoek’ op Facebook of biedt het gratis aan op Marktplaats of een andere verkoopportal.
Bij Handig Goed kan je een certificaat van nutteloosheid downloaden en er bij doen. (klik op het linkje om te downloaden) Dan weet de ontvanger ook wat hij of zij er mee kan doen en dat jij het helemaal niet erg zult vinden als de gadget weer wordt doorgegeven.
Een nuttige groet van Handig Goed!