Geen wespenvanger meer in de webwinkel en wel hierom; Jarenlang verkocht ik een mooie glazen wespenvanger in deze webwinkel maar ik vind dat het niet meer kan.
Waarom geen wespenvanger meer in de webwinkel?
Soms kom je tot nader inzicht. Tijden veranderen en je moet je gedrag daar op aanpassen.
Het kan je niet ontgaan zijn; er is wat gaande!
Maak maar een tochtje met de auto over de snelweg door landelijk gebied. Waar je vroeger de pap van geplette insecten van je raam moest wissen blijft je autoruit tegenwoordig zo goed als schoon. Fijn! Of toch niet?
Want dit betekend letterlijk dat er niet genoeg insecten meer zijn om zich te pletter vliegen tegen jouw autoruit. Een dus ook niet genoeg insecten om bloemen te bestuiven of tot voedsel te dienen van vogels, vleermuizen, kikkers en padden en wat zich er nog meer mee voedt.
Ik begin bij mezelf.
De media staat bijna dagelijks bol van onderwerpen als klimaatverandering, het verlies van biodiversiteit en het verdwijnen van bijen. Maar heeft allemaal met elkaar te maken en het is niet langer een artikel in de krant maar je ziet het voor je ogen gebeuren. Hier en nu.
Ik ben gezegend met een grote tuin die ik al 17 jaar mag verzorgen en de laatste jaren steeds meer over laat aan de natuur, juist om al het leven de kans te geven. Ik heb ook een moestuin en die moet ik natuurlijk veel meer verzorgen. De bestuiving doen de insecten voor me. Maar ik merk dat het dus steeds minder wordt! De bonenplanten, de pompoenplanten, de courgetteplanten, ze maken mooie bloemen die steeds vaker zonder bestuiving weer verwelken. Inmiddels heb ik veel maatregelen in de tuin genomen om het vliegende volk te helpen; het gras langer laten groeien, meer onkruid laten staan en borders met bloeiende planten die insecten aantrekken. Mijn prairieborder is bijzonder populair.
We hebben ze keihard nodig, allemaal!
We hebben die fladderaars keihard nodig. Niet alleen de bijen en hommels, maar ook de vliegen, motten muggen en ja, ook de wespen.
Wespen zijn de vuilnismannen en ongediertebestrijders van de natuur. Ze zijn nuttige rovers van andere insecten zoals vliegen, muggen bladluizen en rupsen die ze meenemen naar hun wespennest om daar aan hun larven te geven. Die larven scheiden een zoetig stofje af en daar leven de werksters van in de zomer. Aan het einde van de zomer zijn er geen larfjes meer, de wespenwerksters krijgen dan geen eten meer en gaan vervolgens op zoek naar andere bronnen van zoetigheid. Bloemen, valfruit van fruitbomen of die lekkere cola waar jij mee op het terras zit.
Als hun werkzame leven voorbij is zijn ze echter nog steeds belangrijk. Namelijk als voedsel voor andere dieren.
En ze zijn tijdens hun ‘pensioen’, net als bijen, van nut bij het bestuiven van bloemen bij hun zoektocht naar nectar. Ze verdienen wat meer respect van ons. Ze zijn echter snel geïrriteerd en belonen soms een wegwapper-actie met een hardnekkige aanval en een pijnlijke steek. En omdat ze hun angel niet kwijtraken bij het steken is de prijs voor hen ook niet hoog en steken ze gerust een aantal keren. En dat vinden wij mensen maar lastig en voor mensen met een wespenallergie is het natuurlijk helemaal link. Ons instinct zegt ze te verdelgen en dat hebben we ook grote schaal voor elkaar gekregen.
Ook zuinig zijn op wespen
Maar we vernietigen met onze verdelglust de samenhang tussen alle diersoorten op aarde. Ook die mega grote Hoornaars bijvoorbeeld hebben hun plaats in de voedselketen. Laat ze met rust en breng ze naar buiten als ze per ongeluk binnen terecht komen. In tegenstelling tot hun kleine soortgenoten zijn ze – mits niet in gevaar – echt niet agressief.
Geen wespenvanger nodig
We moeten dus ook op de wespen zuinig zijn. En dus heb ik besloten om de wespenvanger, een product dat wespen verdelgt (ook al is het zonder gif) niet meer te verkopen. Wil je in de late zomer de wespen weghouden van je terras met zoete verleidingen? Steek een anti muggen wierook spiraal aan want ook wespen zijn er niet dol van. Ze zouden ook niet van kruidnagel koffie en azijn houden maar ik heb dat nog niet in de praktijk uitgeprobeerd.
Zorg voor genoeg alternatieven op iets verdere afstand van waar jij zit. Leg een aangesneden appel of sinaasappel op een schaal of gewoon een schaaltje siroop. Mocht je nog een wespenvanger hebben, maak een opening aan de bovenkant zodat de wespen er weer uit kunnen en zo is het dan geen wespenvanger maar een wespenvoederplaats geworden.
Zoemzoem
Jessica