De blaadjes vallen
Tja in de herfst vallen de blaadjes. Dat is een feit en daar is niks aan te doen. Sommige mensen kunnen er enorm van genieten, voor mij hoeft het niet zo. Maar ja zonder vallende blaadjes ook geen nieuw ontluikende bomen in de lente. Het hoort er bij in onze klimaatzone. Dus ik ga yin en yang en geheel zen de tuin in en neem de hark ter hand. Naderhand met een leeg hoofd een warme choco lekker bij de kachel op de bank. Op dat soort momenten kan de herfst voor mij niet stuk.
Bladblazerterreur
Als je een grote tuin hebt is afgevallen blad opruimen een echte klus voor de herfst. Ik ben geen voorstander van bladblazers en dat is mild uitgedrukt. Ze maken een hoop herrie, kunnen planten beschadigen, blazen vruchtbare aarde weg, slurpen benzine of stroom en je kunt er niet gecontroleerd mee werken. Ook kan ik me niet onttrekken aan het idee dat je voornamelijk de blaadjes heen en weer staat te blazen en dus tamelijk inefficiënt bezig bent. Het enige wat echt goed werkt met zo’n ding is lawaai maken, dat gaat als de beste! Wat mij betreft gaat er niets boven een doodgewone hark. Krijg je nog een beetje gezonde beweging in de buitenlucht ook! En de buren vinden het ook vast fijn (tenzij ze zelf tot het bladblazer gilde behoren natuurlijk).
Blaadjes zijn goed, blad moet
Blad hoef je eigenlijk ook alleen maar van het gras af te halen want anders verstikt het na een poosje. Zeker als het blad nat wordt en een beetje gaat rotten. Tussen struiken en onder bomen en op kale plekken is het beter om het te laten liggen. Het beschermd de bodem zonder deze te verstikken en rottend blad geeft weer voeding af aan de bodem. Tussen de planten leggen helpt ze ook te beschermen tegen vorst, maar bedek ze er niet helemaal mee. Op paden en terrassen is het natuurlijk wel prettig om het weg te halen anders ontstaat daar na een winter een bruine smurrie en heb je veel werk om het weer weg te krijgen.
Blad kan je het beste opruimen als het zonnig en droog is, want dat is lekker buiten werken en het blad is dan makkelijk te harken. En het moet natuurlijk niet te hard waaien. Kortom; een zonnige herfstdag leent zich daar uitstekend voor!
Handig harken, nou ja, kruien
Tijdens het harken loop ik altijd weer tegen de beperkingen van mijn kruiwagen op. Vier harkslagen en de kruiwagen is vol. Eigenlijk zou die kruiwagen een bak moeten hebben die twee of drie keer zo groot is…… Daar vond ik wat op. Ik neem een grote kartonnen doos (die heb ik altijd in overvloed want ik bewaar alle verzenddozen die ik van leveranciers krijg), vouw hem open maar sluit de bodem niet. Ik zet de flappen aan elkaar vast met papieren plakband. En snij een korte flap er af en de twee lange flappen schuin in. Een beetje de vorm van de kruiwagen volgend, het kijkt niet zo nauw. Ik zet de doos met de aan elkaar geplakte flappen naar beneden in de kruiwagen en kijk; de kruiwagen kan drie keer zo veel blaadjes bergen! Scheelt me heel wat keertjes lopen naar de bladhoop! Op de bladhoop aangekomen: trek de doos omhoog en gooi de kruiwagen leeg. Als al het blad geruimd is maak ik de doos, die dan aardig vies is geworden, plat en dan gaat hij bij het oud papier, of ik gebruik hem om de moestuin mee af te dekken. . Even plastic plakband er af halen uiteraard.
En nog een methode; De wrap!
Wat heb je nodig: een hark, een afdekzeil van minimaal 4 meter lang of breed en een lijmklem of marktkraamklem. 2 tentharingen zijn ook handig.
- Hark een klein stuk gazon schoon, leg het afdekzeil er op en zet dit op 2 hoeken vast met een tentharing. Hark de bladeren op het zeil tot het voor de helft gevuld is.
- Pak aan een kant (als het een rechthoekig zeil is aan de korte kant) de twee hoeken op en vouw het naar binnen, over het blad heen.
- Vervolgens de linkerkant naar binnen slaan en dan de rechterkant.
- Het ziet er uit als een opgevouwen burrito of wrap zeg maar.
- Op de bovenkant zet je de stukken zeil met elkaar vast met de klem (daarom moet hij echt stevig zijn, met een knijper kom je er niet).
- Daar ligt dan een wrap, gevuld met blad en aan 1 kant open, bij voorkeur dus de smalle kant.
- Die open kant pak je op met twee handen en dan heb je een sleetje.
- Zo kan je in je eentje een grote hoeveelheid blad versjouwen. Als je een bladhoop hebt is het helemaal makkelijk want je sleept het gevaarte de hoop op en maakt de klem los en trekt het zeil weg.
Zwaar is het niet (als het blad droog is) en het is flexibel zodat je geen sporen over het gras trekt en je blijft niet snel hangen op smalle paadjes of bij tuinhekjes. Trouwens ook een heel handige methode om snoeisel van een haag mee op te ruimen. Ik leg het zeil dan tegen de voet van de haag zodat als het afgesnoeide blad en takjes direct op het zeil valt. Dat scheelt enorm veel gehark!
Harken, blaren.
Het werken met de hark kan veel werk zijn en mogelijk een zere rug, schouders of blaren op de handen geven. Doe niet te veel achter elkaar, elke dag een kwartiertje en dat schiet dan ook wel op. Of gebruik die geweldige bladhark van De Wit! Die heeft een rij dubbele tanden en een enkele haal met deze hark harkt echt in één keer het blad op waar je met een gewone hark twee of drie halen moet doen. Ik heb hem vorig jaar aangeschaft en ben er heel erg blij mee. Vanwege het verzendformaat neem ik hem echter niet in mijn eigen assortiment op maar je kunt hem bij vrijwel elke serieus tuincentrum vinden. Enne, hij verticuteert ook het gras een beetje, overtollig mos komt ook mee. Daar hou ik van!
Gardena heeft trouwens een best handig manueel veegmachientje gemaakt maar dat is voor heel grote tuinen misschien niet de oplossing, maar wel voor een kleiner gazon. Je haalt de verzamelbak er heel makkelijk van af om te legen. Zelf gebruik ik hem voor kleine stukjes en ik gooi hem leeg op het zeil.
Blad ruimen is ook een beetje vooruitzien. Zorg dat je gras lekker kort gemaaid is voordat je gaat harken, dan gaat het een stuk makkelijker!
Bladhoop
Ik heb in de tuin een bladhoop gemaakt en daar gaat al het blad op wat ik van het gras haal. Regelmatig even het corpulente lijf er op gooien of even aanstampen zodat de hoop slinkt. Nog een beetje lol ook. En na een jaar komt daar de prachtigste bladaarde uit. Die gebruik ik om de zandgrond in de moestuin en bloementuin te verrijken en verder strooi ik het uit in de borders. Heb je geen ruimte voor een bladhoop? Gewoon in vuilniszakken proppen, emmer water er bij , dichtknopen en er een paar kleine gaten in jenzen met een tak of schepje. De zakken op een stapel leggen in een onzichtbaar plekje van de tuin (achter de schuur of een grote struik) en voila! Volgend jaar fijne bladaarde!