Zijn siliconen producten duurzaam?

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:31/10/2015
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:10 reacties

2 november 2015 – Een poosje geleden heb ik op Facebook een leuk en handig artikel aangeprezen; de flessenstopper. Handig ding om een flinke stapel flessen in je koelkast, kast of kelder te kunnen opbergen. Ik kreeg van iemand een reactie; “weer plastic!” En dat moet ik toch even rechtzetten. Want deze stopper is gemaakt van siliconen.

Toen ik met Handig Goed begon had ik een ernstig dilemma; Moet ik nou wel of niet siliconen producten in de winkel opnemen? Hoe duurzaam is dat materiaal? Wat zijn dat eigenlijk, siliconen? Ik ben dat gaan uitzoeken. Opvallend is dat als je ‘siliconen’ intikt op Google, je voornamelijk artikelen over borstprothesen ziet. En die hebben een slechte reputatie, want die kunnen wel eens gaan lekken. En siliconen horen natuurlijk niet in je lichaam! Maar siliconen worden voor zoveel meer dingen gebruikt: prothesen voor ledematen, bakvormen, mallen, handgrepen, keukenspullen, menstruatiecups, te veel om op te noemen.

Siliconen zijn polymeren waarvan de keten gevormd wordt door silicium (kiezel) – en zuurstof atomen. Zonder nu de hele scheikundige formule te gaan weergeven kan je zeggen dat siliconen gemaakt zijn van zeer fijn gemalen kiezel (zand) en zuurstof. Het materiaal heeft bijzondere eigenschappen; bestand tegen – 40 tot en met +250 graden Celsius. Het is stroef, sterk, flexibel en kan tegen de meeste schoonmaakmiddelen. Het schijnt ook vrij eenvoudig gerecycled te kunnen worden, maar dat wordt in Nederland nog niet gedaan. Ik denk dat de reden hiervoor is dat er te weinig siliconen zaken worden weggegooid omdat ze nou eenmaal heel erg lang mee gaan. Het spul is namelijk bijna niet kapot te krijgen!

Het is wel van belang om te weten van wat voor soort siliconen producten gemaakt zijn. Als er bij de materiaal specificaties staat dat het minder dan 100% siliconen zijn dan kan je er op rekenen dat er andere kunststoffen door heen zitten. Die maken het materiaal minder sterk en hittebestendig en recyclen wordt dan ook een stuk moeilijker. Een product van minderwaardige siliconen zal strepen krijgen als je het wringt. Producten van dit materiaal zijn wel goedkoper…..en een stuk slechter voor het milieu. Dus mijn conclusie is dat ik graag en met een rustig gemoed handige dingen van siliconen in de winkel verkoop. In de webshop vind je diverse producten van siliconen; binders om zakjes mee dicht te maken, een potopener, fijne deksels om schalen mee af te dekken en natuurlijk de flessenhouder. Allemaal echt heel handige dingen. Nu nog hopen dat een ondernemer een kans ziet in het recyclen van dit mooie materiaal!

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 10 reacties

  1. Jeltje

    Ik lees in de Volkskrant van zaterdag, dat siliconen ook in shampoo zitten. Dat moeten dan heel kleine deeltjes zijn die uitgespoeld worden en bijdragen aan de plastic soep.

    1. Jessica

      Beste Jeltje,
      Ja dat klopt. Siliconen worden ook (naar mijn mening verkeerd) gebruikt om shampoo en gels dikker te maken. Dat zijn dan miniscuul kleine deeltjes. Die spoelen weg met het water, worden niet door de rioolzuivering er uit gefilterd en komen uiteindelijk terecht in de zee. Ze vergaan niet, maar omdat ze zo klein zijn zijn ze wel heel schadelijk omdat ze kunnen worden opgenomen door levende organismen. Siliconen worden ook wel eens gebruikt in bakpapier en vast nog veel andere toepassingen. Ik vind het niet kunnen dat ze gebruikt worden voor producten die gemaakt zijn om weg te gooien of door te spoelen. Er zijn prima natuurvriendelijke alternatieven, en ik wilde maar dat mensen die meer gingen gebruiken. Vervang je reguliere shampoo’s, contitioners en gels door natuurvriendelijke producten of gebruik Marseille- of Aleppo zeep. Ook voor bakpapier is er een alternatief; 4 in 1 keukenpapier bijvoorbeeld, of een siliconen bakmat die tientallen jaren mee zal gaan. Siliconen zijn duurzaam en onschadelijk voor het milieu zolang ze niet aangewend worden om wegwerpproducten te maken. Hetzelfde geldt overigens voor plastic maar dat gaat veel minder lang mee dan siliconen omdat het uit elkaar kan vallen zodra de weekmakers oplossen. Er is trouwens ook een prima product om geheel veilig en natuurvriendelijk zeepoplossingen en zo wat dikker te maken zodat het een gel wordt; xanthaangom

  2. inge

    ik ben nu ook in een kinderwinkel waar silicone enorm aanwezig is en ik probeer het op te zoeken om te kijken of het milieuvriendelijk is en kwam hier op deze pagina. mn conclusie is na wat ik hier las dat het dus nog niet wordt gerecycleerd en dus wel hewoon uiteindelijk op een afvalberg terecht komt waar het zal liggen, bestendig tegen hoge en lage temperaturen en dus eigenlijk weer gewoon rampzalig en helemaal af te raden en schandalig. jeezzz… laten we aub enkel fingen maken die zichzelf afbreken in de natuur of met een duidelijk en milieuvriendelijk recyclageproces!!!!

    1. Jessica

      Hallo Inge, dank voor je bijdrage. Allereerst vind ik het bijzonder fijn dat je heel goed nadenkt over het siliconen vraagstuk. Dat is de belangrijkste stap naar bewust consumentisme. Je hebt gelijk dat je vragen stelt bij de weg die een siliconen product aflegt als het niet meer gebruikt wordt. Het komt dan inderdaad op de afvalberg terecht als het niet gerecycled kan worden. Het zal, net als vele vormen van hard en niet te recyclen plastic verbrand worden. Dat zouden we niet moeten willen. Siliconen zijn geen oplossing voor ons consumptie gedrag. Maar wel een stap in de goede richting. Want siliconen producten gaan vele malen langer mee dan plastic producten en zijn ongevoelig voor de kwalen waar plastic last van heeft; plastic bevat weekmakers en die breken af en dan valt het plastic uiteen in kleine deeltjes. Dat gebeurt niet met siliconen. Ja het zou het beste zijn om dingen te maken die zonder milieuschade kunnen afbreken. En het zou ook beter zijn als we niet met 8 miljard mensen op deze aarde zouden wonen die allemaal goedkope spullen willen hebben. Maar beide punten zijn lastig om op te lossen voor ons als individu. Het probleem is gewoon te groot. Als individu kunnen we eigenlijk maar 1 ding doen en dat is bewust zijn van de gevolgen van ons eigen gedrag en dat zal zijn beslag krijgen op den duur. Jij neemt al een heel belangrijke stap; nadenken en informatie zoeken over producten die je gaat aanschaffen. Als die 8 miljard mensen dat allemaal doen zal plastic snel verdwenen zijn en siliconen goed en milieuvriendelijk gerecycled kunnen worden. Met Handig Goed probeer ik – op z’n minst- dat bewustzijn te prikkelen en ik ben blij dat dat lukt. Dank je wel dat je de moeite hebt genomen om hier een bijdrage te leveren!

    2. Lars

      Het voordeel van silicone ten opzichten van plastics is dat het niet afbreekt in micro plastics, en dus niet allerlei ecosystemen vergiftigd. Grootste veroorzakers hiervan zijn autobanden en synthetische kleding in de wasmachine.
      Maar het blijft natuurlijk slecht recyclebaar.
      Gebruik dus metaal, hout, en glas waar mogelijk. En voor kleding, wol of (biologisch) katoen.
      Autobanden hebben we helaas nog geen echte oplossing voor.

  3. Kim

    Kleine vraag aan iemand die er kennis van heeft…

    Mocht je silicone mengen met houtvezels, maakt de toevoeging het dan niet meer recycleerbaar?

    Dank bij voorbaat,

    Kim

    1. Jessica

      Beste Kim, daar moet ik je het antwoord op schuldig blijven want ik ben te weinig bekend met het procede om siliconen te recyclen. Ik ben eerlijk gezegd ook nog nooit een menging van hout met siliconen tegengekomen. Maak jij zo’n product? Laat het me even weten. Interessant om uit te zoeken. Misschien leest iemand dit en kan daar wat verstandigs over zeggen? Reacties van harte welkom!
      Handige groet,
      Jessica

      1. Simone

        Het ding met recyclebaar is dat je de verschillende materialen moet scheiden. Dus het kan zijn dat zowel hout als silicone recyclebaar zijn, maar als ze zo vast door elkaar gemengd zijn krijg je het niet meer los van elkaar en is het dus niet meer recyclebaar. Dit is trouwens een van de grootste problemen met recycling in het algemeen. Plastics zijn bijvoorbeeld veel beter te recyclen dan op dit moment gebeurd, alleen het probleem zit hem in het scheiden van de thermoharders en thermoplasten. Dus om antwoord te geven op je vraag: Ja, door de toevoeging is het niet meer recyclebaar (tenzij je zelf een geniale oplossing hebt gevonden voor het scheiden van de twee materialen, maar ik acht de kans klein dat iemand die ontwikkeld heeft).

    2. Bezorgde scheikundige

      Ik denk dat het mengen van siliconen en houtvezel niet gedaan wordt, omdat het totaal geen nut heeft. Behalve dat het als vulmiddel (opvulling) gebruikt zou kunnen worden. Maar ik denk zelf dat je met deze toevoeging geen verbeterde eigenschappen in het materiaal krijgt en zelfs averechts kan werken. Je verliest flexibiliteit en doordat het onderlinge verband in het materiaal onderbroken wordt, is het minder sterk.

  4. Jan

    Silicone is een rubberproduct dat veel toepassingen kent. Niet alleen voor bakvormen, maar inderdaad ook voor prothesen. Leuk dat je dit stukje geschreven hebt, ik vond het zeer interessant.

Geef een reactie