29 december 2015 – Manlief komt aan het eind van het jaar altijd met de stand van zaken; hoeveel energie hebben we verbruikt dit jaar, hoeveel zelf opgewekt met onze zonnepanelen en hoeveel water is er verbruikt. Je kunt het een dwangstoornis noemen, of gewoon een overdreven neiging tot controle. Maar het is wel handig; Dit jaar bleken wij veel meer water verbruikt te hebben als vorig jaar. Oh. Hoe kan dat? Het was geen droog jaar, het water uit de regentonnen heeft de behoefte van de tuin ruimschoots kunnen bij houden. Sterker nog, ik kreeg ze dit jaar gewoon niet leeg. Wat is er anders geweest dit jaar? Na even brainstormen kwamen we er achter. Manlief en ik hebben dit jaar respectievelijk last gehad van rug- en schouderklachten. Waarbij je soms behoorlijk verlichting kunt vinden in een warm bad. Ik houd zelf meer van douchen en verveel me ronduit in bad. Maar zo’n bad doet wonderen voor mijn opstandige spieren. En dat was het dus. Afgelopen jaar vaker in bad geweest. En aangezien er toch gauw 150 liter water in een bad gaat kan het waterverbruik dus behoorlijk oplopen. En wat zonde. Dit relatief schone water gaat zo het afvoerputje in, warm en al.
Ik wilde wel eens de proef op de som nemen. Wij hebben een badkamer met bad, douche, wastafel en toilet. Wat nou als we eens na een badsessie het bad niet laten leeglopen maar dit water gebruiken om de wc door te spoelen? Gewoon een emmer in het bad leggen en na elk wc gebruik hup een emmer water in de plee. Het duurde 3 (!) dagen voor we het bad leeg hadden. Dat zet je weer even met de voeten op de aarde, toch? 1x in bad is 3 dagen water voor het toilet! Eigenlijk zouden we wel een ‘grijs water’ installatie willen. Waarbij water uit bad en douche wordt opgeslagen en gebruikt wordt voor het doorspoelen van het toilet. Maar in een huis als het onze is dat schier onbetaalbaar.
Het leidingwater in Nederland is van uitzonderlijk hoge kwaliteit. We hebben een uitstekend systeem voor waterbeheer en waterzuivering. Dat mag ook wel wat kosten. Een gemiddeld huishouden van 2 personen verbruikt ongeveer 95 m3 water per jaar. De kosten zijn rond de 180 euro op jaarbasis. Dat is geen wereldbedrag, maar toch. Water wordt opgepompt en ondergaat verschillende zuiveringsprocessen. Dat kost energie. Energie uit gas, kolen of andere energiebronnen. Door niet zuinig om te gaan met water verspil je dus eigenlijk die energiebronnen. En Co2 uitstoot. Bovendien is de voorspelling dat water schaars zal gaan worden. Allemaal redenen om er bedachtzaam mee om te gaan.
Nou is het niet mijn bedoeling om te mierenneuken op de vierkante centimeter als het gaat om duurzaamheid. Het leven moet wel een beetje leuk blijven. En je moet gewoon een bad kunnen nemen als je wilt. Maar het kan geen kwaad om je bewust te zijn wat je dagelijkse gewoonte of gedrag voor een impact kan hebben. Want ik ben niet de enige die wellicht vaker een bad neemt dan noodzakelijk. Door je gewoonte een klein beetje aan te passen kan je al een verschil maken. Dat het ook nog eens goed voor je portemonnee is, dat is natuurlijk meegenomen. Dit kan je doen om je waterverbruik omlaag te brengen:
- Moraal van dit verhaal: Als je een bad hebt, laat het na gebruik niet leeglopen maar gebruik het water om het toilet door te spoelen.
- Heb je een tuin? Gebruik regentonnen om water op te vangen waar je de planten mee begiet.
- Gebruik de ‘kleine’ spoelknop op het toilet als het kan.
- Tips voor waterbesparing algemeen: