Een goed leven begint met simpele dingen
Een spreuk voor een wandtegeltje, want heel goed om elke dag even aan te denken. Daarom heb ik daar een wandtegelansichtkaart (mooi scrabblewoord zeg!) van gemaakt en krijgt iedereen die iets in de webshop besteld er een exemplaar van. Om in te lijsten, op te hangen of naar iemand te sturen. Het lijkt me een spreuk waar we allemaal wat aan hebben, om ons even te herinneren aan belangrijke dingen.
Wat is eigenlijk een goed leven?
Dat is voor iedereen anders natuurlijk. Maar voorop staat dat je als mens, toch een sociaal dier, verbinding zoekt met anderen, het fijn vind als er iemand van je houdt. Dat je geen honger, kou of pijn lijd. Dat je dingen kunt doen die je prettig vind en waardevol voor je zijn en iets kunt betekenen voor een ander en dat je bestaan erkent wordt door een ander. Ik denk dat iedereen dit wel herkent.
En die simpele dingen? Dat kunnen fysieke dingen zijn, gebruiksvoorwerpen of bezit maar die zijn eigenlijk – als je het wel beschouwt- helemaal niet belangrijk. Ik heb het eigenlijk meer over dingen van emotionele en relationele aard. Dat, bijvoorbeeld, even 100% aandacht geven aan je naasten en geliefden van onschatbare waarde is, veel belangrijker dan het Journaal wat op dat moment op tv is. Dat je de tijd neemt om het verhaal van je oma of oude buurvrouw voor de vijfde keer aan te horen en haar laat weten dat haar verhaal er toe doet. Of die gehaaste mevrouw met jengelend kind bij de kassa gewoon even voor laat gaan. Omdat dat haar leven gewoon even die ene procent prettiger maakt. Wat maakt het nou uit dat je zelf een paar minuten langer over je boodschappen doet? Kortom, simpele dingen die het leven een beetje prettiger maken, voor jezelf en voor anderen. Een glimlach, een groet, ze kosten niks, je kunt ze niet kopen en je hebt er nooit te veel van.
Consuminderen
Een goed leven begint met heel simpele dingen; zuurstof, eten, drinken, warmte en een dak boven je hoofd. Kleding, een bed en wat meubilair wellicht. En liefde, aandacht van en verbinding met de mensen om je heen. En misschien wat dingen die het leven wat makkelijker of leuker maken. Muziek, boeken, kunst of handige gebruiksartikelen.
Van mensen zijn we langzamerhand veranderd in consumenten. Misschien is het wel tijd om een stapje terug te doen en weer mensen te worden. Misschien ben jij al stiekem een beetje aan het minimaliseren, bewust of onbewust?
Minimaliseren is een tegenreactie op consumeren. Maar hoe je dat doet is natuurlijk geheel persoonlijk. Je hoeft jezelf alleen maar de vraag te stellen; “Wat heb ik nou echt nodig?” Een paar handige wenken om verder te gaan met minimaliseren:
Begin klein.
Als je je huis wilt opruimen, doe dat per kamer en neem er de tijd voor. Doe weg (kringloop, naar familie of vrienden) wat je al een jaar niet gebruikt hebt. Niet de vuilnisbak in natuurlijk, dat is pure verspilling en ook niet nodig. Wellicht heeft iemand anders nog iets aan je spullen?
Bekijk het praktisch
Welke dingen gebruik je met enige regelmaat, welke dingen heb je voor een gelegenheid die zich al heel lang niet meer heeft voorgedaan en wellicht nooit meer zal gebeuren? Heb je dingen dubbel? Doe de minst handige of lelijkste weg. Niemand heeft 4 blikopeners nodig.
Laat emotie alleen toe als het echt nodig is
Sommige dingen hebben een emotionele waarde. Ze zijn bijvoorbeeld van een dierbare geweest. Die hoef je echt niet allemaal weg te doen, maar als je dan moet kiezen, kies dan 2 of 3 dingen die je ook gebruikt. En je hoeft echt niet de hele inboedel te bewaren van tante Jopie, een paar dingen zijn ook echt genoeg om de herinnering aan haar levend te houden.
Koop bewust
Schaf dingen aan die je nodig hebt en laat je niet verleiden door aanbiedingen. Neem de tijd om kwaliteit te beoordelen, prijzen te vergelijken en vraag je af hoe lang je met het artikel zult kunnen doen. Vaak gaan de wat meer dure artikelen ook veel langer mee dan de goedkope versies.
In het kort:
Stel jezelf bij alles wat je hebt de volgende vraag:
- Heb ik dit ding het afgelopen jaar gebruikt?
- Heb ik meer van deze dingen? En zo ja: heb ik er echt meer van nodig?
- Heeft het toegevoegde waarde om dit te hebben?
- Heb ik ruimte in huis voor dit ding?
Als je één of meer van de bovenstaande vragen met ‘nee’ hebt beantwoord is het tijd om het ding weg te doen.