Natuurspons | zachte spons voor schoonmaak of in bad
€ 11,25 – € 19,95
Een heerlijk zachte natuurspons vind ik heel fijn om mee in bad te gaan. Maar omdat hij zo veel water opneemt en lekker in de hand ligt vind ik hem ook ideaal om de badkamer mee schoon te maken en de ramen mee te wassen. Mits goed behandeld en elke keer zorgvuldig schoongespoeld na gebruik gaat deze spon echt vele vele jaren mee. In elk geval veel langer dan de sponzen van viscose of kunststof. Wist je trouwens dat een kunststof spons er wel 200 jaar over kan doen om uit elkaar te vallen in microplastics?
Natuurspons is erg goed bestand tegen schoonmaakmiddelen, neemt goed en veel water op en is zacht voor schoon te maken oppervlakten. Ramen lappen, sanitair schoonmaken en afnemen van gladde oppervlakten. Deze spons maakt uitstekend schoon zonder krassen. Ook voor het wassen van de auto ideaal!
Een natuurspons voor alle doeleinden
En al eeuwen wordt de natuurspons gebruikt bij baden en douchen en dat is logisch want ze zijn hypo-allergeen. Toch vind ik dat vreemd, want vroeger werd zo’n spons ook gewoon in het huishouden gebruikt. Tegenwoordig grijpt iedereen naar een synthetische spons en dat hoeft dus niet.
Natuurlijke sponzen kunnen een hoop water opnemen en dat water gemakkelijk ook weer afstaan (door er in te knijpen). De vezels van een spons lijken veel op zijde. Een synthetische spons heeft gesloten luchtbellen, terwijl bij een natuurlijke spons alle kanalen een uitgang hebben en waardoor vuil water gemakkelijk ook weer wordt afgevoerd. Een natuurlijke spons is dan ook zeer hygiënisch, en aanbevolen voor mensen met een allergie of gevoelige huid. Uiteraard de spons niet afwisselend gebruiken voor schoonmaken of baden. Dan neem je er toch gewoon 2? Samen met een badthermometer kan je er een leuk setje van maken voor een cadeau.
Hoeveel synthetische sponzen heb ik wel niet verbruikt in mijn leven? Veel te veel. En ik moet zeggen dat ik ze meestal ook niet erg fijn vond in het gebruik. Hoe vaak had ik een spons waar het midden helemaal uit elkaar viel, of die steeds stukjes verloor tijdens het poetsen? Te vaak! Dat gebeurt je niet gauw met een natuurlijke spons. Want die is heel goed bestand tegen allerlei soorten schoonmaakmiddelen, zelfs chemische, en is zeer slijtvast. En als er deeltjes loskomen en met het water wegspoelen? Dan is dat geen probleem want sponsdeeltjes vergaan op een natuurlijke manier.
Andere toepassingen voor de spons
Met deze natuurspons kan je nog meer doen dan badderen en schoonmaken. Het schoon afnemen van te schilderen oppervlakten bijvoorbeeld. Of de spons in de verf dopen en een spons techniek toepassen op muren, deuren en wat je maar gaat schilderen.
Herkomst
Deze sponzen komen uit het Middellandse Zeegebied en worden tot handzame sponzen verwerkt in Duitsland. Een natuurlijke spons is een meercellige simpele levensvorm (dier) die voorkomt op de bodem van alle oceanen. Sponzen hebben een groot regeneratievermogen. Elke cel heeft de mogelijkheid om uit te groeien tot een nieuwe spons. In de zee fungeert de spons als een filter. Het pompt water door zich heen, en op die manier verkrijgt een spons voeding (zoals plankton). Van de meer dan 7.500 verschillende soorten zijn er maar 6 geschikt voor gebruik als bad- of schoonmaakspons. Een spons heeft, afhankelijk van de temperatuur, diepte, en stroming een half jaar tot vijf jaar nodig om te groeien.
De ecologisch verantwoorde oogst van de Middellandse Zee sponzen wordt gecontroleerd door het ministerie van visserij en er mag maar twee keer per jaar geoogst worden om de sponzen genoeg tijd te geven om te groeien. Alleen de sponzen met een wat groter formaat worden geoogst en alles wordt door sponzenduikers met de hand gedaan. Een leuk weetje; tijdens de oogst zorgen losgekomen flintertjes spons weer voor nieuwe sponzen omdat ze als het ware wortels schieten en dat zorgt ook weervoor een nieuwe generatie sponzen.
De sponzen-oogst is geen bedreiging voor de soort, want ze worden met de hand afgesneden en groeien gewoon weer aan. Dat natuursponzen een lange tijd een label ‘fout’ hadden ligt vooral aan de arbeidsomstandigheden van de sponzenduikers in het begin van de vorige eeuw. Er vielen veel slachtoffers door het duiken op grote diepte zonder toereikende duikapparatuur. Het was toen de enige bron van inkomsten en de duikers namen (te) veel risico. De leverancier van deze sponzen ziet er expliciet op toe dat dit tegenwoordig in orde is. De Griekse overheid is erg zuinig op de economische waarde van de zee. Ze zien dan ook streng toe op eventuele overbevissing van sponzen en het voorkomen van vervuiling, juist om deze bron van inkomsten te beschermen. De oogst van Griekse natuursponzen is sinds 1930 gehalveerd.
Meer weten over de oogst en verwerking van sponzen? Bekijk deze film!
Gebruik
Een natuurspons kan je het beste uitdrukken en niet wringen, want daar gaan ze van scheuren. Dus de natte spons in de hand(en) nemen en knijpen. Als je de spons goed behandeld zal hij jaren en jaren meegaan. Ze zijn nagenoeg onverslijtbaar! En dan ook nog eens een natuurproduct. Na gebruik uitspoelen met schoon water, water er uitknijpen en aan de lucht laten drogen.
Onderhoud
Natuursponzen worden na langdurig gebruik en onvoldoende uitspoelen hard en ze kunnen gaan stinken. De spons wordt weer als nieuw als je deze een dag in water met zout legt en daarna een paar malen na spoelt met koud water. De spons wordt hierdoor weer zacht en als nieuw. Je kunt een natuurspons ook in de wasmachine wassen, in een wasnetje en op wolprogramma met een zacht wolwasmiddel. De spons mag niet in contact komen met kokend water, dat is het enige waar een natuurspons echt niet tegen kan. Na het wassen het water er goed uitdrukken en aan de lucht laten drogen.
Elke spons is uniek, de maten en de kleur kunnen dan ook een beetje afwijken van elkaar of de plaatjes op deze website.
Vanwege de maat helaas niet mogelijk per brievenbuspakket te versturen….
Gewicht | 0,070 kg |
---|---|
Afmetingen | 10 × 12 × 5 cm |
Omschrijving | natuurspons |
Maat | Groot, Klein, Medium |
Sigrid (geverifieerde eigenaar) –
Ruikt heerlijk naar de zee… Een duurzaam natuurproduct dat geen plastic loost in de oceanen…
Jan Lankreijer (geverifieerde eigenaar) –
Eindelijk weer een fijne spons gevonden,ik ben er erg blij mee.
Groetjes, Jan
van laar (geverifieerde eigenaar) –
zijn mooie sponzen en perfecte levering!