10 februari 2017 – Blog – Bijenwas, hoe biologisch is dat?
Van de bloemetjes en de bijtjes en de bijenwasdoekjes…..
Zo, nu hoor je het ook eens van een ander! Ellen Visser, van Eco Warehouse is in haar vrije tijd begenadigd imker. Ze weet van de hoed en de rand als het gaat om duurzaam bijenhouden en de producten die zo worden geproduceerd. Ik stelde aan haar eens de vraag; Waarom zijn de Bee’s Wraps nou zo anders als veel andere merken. Ze gaf een duidelijk antwoord en daarom vroeg ik haar om eens een gastblog over dit onderwerp te schrijven. Bij deze!
Gastblog van Ellen:
Inmiddels ben ik al een aantal jaren distributeur voor Bee’s Wrap® bijenwasdoeken. Hierdoor krijg ik af en toe ook vragen over de ingrediënten en dan met name de bijenwas. Want hoe zit dat dan, is dat wel goed en zuiver, etc. Hoe fijn is het dan om zelf hobby-imker te zijn en daardoor net wat meer inzicht te hebben in hoe dat nu allemaal zit. Met 100% vertrouwen kan ik dan uitleggen dat dat helemaal goed zit met bijenwas.
Maar waarom bijenhouden?
Mijn man had al jaren de wens om imker te worden. Hij is daarom een aantal jaren geleden de basiscursus bijenhouden gaan doen. En uiteraard … ik mocht assisteren. Dat hield in, als hij de bijenkasten ging inspecteren, mocht ik de blaasbalg vasthouden en bedienen om af en toe wat te beroken om de bijen rustig te houden. Ik moet zeggen: zo’n eerste keer een bijenkast open maken is best wel indrukwekkend. Zoveel bijen en zoveel gezoem!! En dan is de kunst: rustig blijven. Want wanneer de bijen doorhebben dat je zelf gespannen bent of angstig, worden ze zelf ook minder relaxed. Kortom: een uitstekende hobby voor drukke managers, moeders, gestreste workaholics, etc.. De bijen dwingen je wel om tot rust te komen. Ik ben dus maar snel zelf de cursus gaan volgen.
Een samenleving in een bijenkast
Als je eenmaal aan het gezoem om je heen gewend bent is het zo, zo mooi! Hoe indrukwekkend is het niet om te zien hoe geweldig zo’n volk functioneert. In de drukke zomermaanden kan een volk wel uit ca. 50.000 bijen bestaan en ze werken perfect samen. Daar kunnen we nog wat van leren. Iedereen heeft zijn eigen taak: jonge vrouwelijke bijen (werksters) zorgen ervoor dat de cellen in de raten schoongemaakt worden en voeren de larven. De wat oudere werksters gaan de kast of korf uit en zorgen voor de aanvoer van voedsel. De werksters vertellen elkaar door middel van de ‘bijendans’ waar dichtbij de kast voedsel te vinden is. De Koningin van het volk wordt continu verzorgd en dan zijn er nog de mannelijke bijen (darren). Deze dienen maar 1 doel: in het voorjaar nieuwe jonge Koninginnen bevruchten. Voor de rest … doen ze niet zoveel.
Bijen, fascinerend!
Wanneer je de mogelijkheid hebt om een keer bij een imker te gaan kijken: doen! Het is fascinerend om te zien. Soms ga ik gewoon een poosje naast de vliegplank van 1 van de kasten zitten om te kijken hoe de bijen terugkomen naar huis. Ze hebben dan stuifmeel als klompjes mee aan hun poten. Zijn ze bij de lavendel geweest: paarse stuifmeelklompjes, bij de krokus: donkeroranje, en ga zo maar door.
Het lijkt de laatste tijd wel een beetje een hype om imker te worden. Daar kunnen we natuurlijk van alles van vinden, maar ik vind het in ieder geval een goed teken dat mensen bewust zijn of worden van het belang van bijen. Niet voor iedereen en voor iedere woonsituatie is het handig om zelf bijen te houden. Toch de bijen willen helpen: zaai dan een mooi biologisch bij-vriendelijk bloemenmengsel in je tuin. Voor jezelf een genot om naar te kijken met alle bloeiende kleurige bloemen, voor de bijen een feestmaal!
En hoe zit het nou met al dan niet biologische bijenwas of honing? En de bijenwasdoeken natuurlijk?
Zelf imker ik niet volledig biologisch-dynamisch, maar ben wel erg bewust hiermee bezig. Ons weiland is biologisch (biologische mest, niet spuiten etc.). Veel imkers die ik ken, laten hun bijenwas omsmelten tot raat, zodat ze geen kunstraat hoeven te kopen, maar de bijenwas hiervoor hergebruiken. Veel, maar niet alle kunstraat komt uit China, maar ik weet een aantal imkerwinkels die bijenwas van imkers opkopen en dat omsmelten tot raat.
Wat is nou biologisch?
Tussen wel of niet biologisch imkeren zit nog een groot grijs gebied. Tot voor kort was het in Nederland niet mogelijk om biologische honing te produceren. De richtlijnen daarvoor waren namelijk dusdanig dat het in ons kleine kikkerlandje nooit zou kunnen volgens de regels (bepaalde afstanden van snelwegen etc.). Ik heb inmiddels begrepen dat men bezig is de richtlijnen aan te passen, waardoor het wel mogelijk is. Motivering hiervoor is o.a. dat bijen ‘bloemvast’ zijn. Dat wil zeggen: als je de kast ergens hebt staan en ze kiezen een bepaalde dracht uit om op te vliegen (bijv. heide), vliegen ze niet op de andere planten en bloemen die er in die buurt staan. Dit zou o.a. de motivatie zijn om biologische honing te kunnen produceren, ondanks dat er van alles slechts in de buurt is. Wel zullen er dan in dat geval keuringen op de honing worden gedaan.
Bee’s wraps
De bijenwas die gebruikt wordt voor de Bee’s wraps wordt geproduceerd in Amerika. Sarah Kaeck, de eigenaresse van Bee’s wraps werkt heel bewust alleen met kleinschalige imkers, die duurzaam imkeren. Net zoals hier in Nederland heeft zij moeite om alles puur biologisch te krijgen, maar het is in ieder geval zoveel mogelijk biologisch en duurzaam.
Daarnaast wordt voor de Bee’s wraps GOTS-gecertificeerde biologische katoen gebruikt. Dit geeft de zekerheid dat ook bij de productie van de katoen niet met chemicaliën gewerkt is. Dit wil bij de ‘huisgemaakte’ bijenwasdoeken nog weleens vergeten worden, waardoor via die kant veel pesticiden in het product zitten waarin eten wordt verpakt.
Certificering
En als laatste: Bee’s wraps is – op verzoek van Bee’s wraps – zelfs door Tüv in Duitsland onderzocht en met vlag en wimpel uit de keuring gekomen voor producten die in contact met eten komen. De bee’s wraps zijn gemaakt van biologische katoen met bijenwas, jojoba-olie en boomhars. Door deze ingrediënten heeft de wrap een antiseptische werking en blijven de verpakte producten langer goed.
Gebruik
– Ze gaan ongeveer een jaar mee. In het gebruik zal de sluitende en antiseptische werking langzaamaan minder worden.
– Reinigen kan met KOUD water, eventueel met wat afwasmiddel. In ieder geval geen warm water, omdat daar de bijenwas op gaat reageren.
– Ze zijn niet geschikt voor het verpakken van rauw vlees.
– De gebruikte katoen en de bedrukking daarop, zijn GOTS-gecertificeerd.
– De gebruikte bijenwas komt van duurzaam gehouden bijen.
– Een nieuwe bee’s wrap ruikt naar bijenwas. Deze geur verdwijnt in het gebruik. De geur gaat niet over op de etenswaren die worden verpakt.
Dank Ellen, voor dit duidelijke verhaal!
Ben je nieuwsgierig naar de bijenwasdoeken? Kijk hier.
Jessica