De minst geliefde activiteit; afwassen
Afwassen doe je elke dag!
Als je niet in het bezit bent van een vaatwasser is het een dagelijks terugkerende bezigheid. Tenzij je natuurlijk geen enkel probleem hebt met een overvol aanrecht. En trouwens is een vaatwasser ook geen oplossing voor deze klus, hoe vaak moet je niet alsnog pannen en houten lepels afwassen omdat ze niet in de vaatwasser passen of mogen?
En, iemand vertelde mij ooit dat het hebben van een vaatwasser leidt tot het doen van overbodige handelingen; vaatwasser inruimen, vaatwasser uitruimen. Nee, de beste oplossing was het hebben van 2 vaatwassers die om en om worden aangezet. Dan hoef je die namelijk niet meer uit te ruimen maar laat je er alles in staan, je verplaatst alleen maar na gebruik het kopje van de ene naar de andere vaatwasser. Scheelt ook keukenkastjes en zo. Maar volgens mij zal dit in de praktijk echt niet werken, zeker niet als je van koken houdt en veel verschillende dingen in de keuken gebruikt. Voor het maken van stamppot of spaghetti heb je nu eenmaal verschillende dingen nodig.
Wat handige tips voor afwassen
Afwassen, ach we doen het allemaal en waarschijnlijk al jaren. Misschien zijn onderstaande tips dan wel open deuren maar het kan nooit kwaad ze nog eens op een rijtje te zien.
Haal voedselresten zo veel mogelijk van het vaatwerk. Spoel bekers en kommen waar melk in heeft gezeten eerst even af, dan worden ze beter schoon.
Gebruik zo heet mogelijk water voor de afwas. Dat maakt het best schoon. Gebruik huishoudhandschoenen als het te heet voor je handen is. Pas bij 80 graden celcius is er sprake van desinfecteren. Maar die temperatuur hoeft natuurlijk niet altijd. Maar voor een vuile en vette vaat zeker aanbevolen. Aangekoekte pannen (zonder teflonlaag!) maak je goed schoon met een koperen schuurdoekje, of even laten weken met een papje van baking soda.
Was af in de juiste volgorde. Glaswerk en de minst vuile dingen het eerst, de vetste dingen het laatst. Zo hou je je sop schoon tot het laatst.
Spoel bierglazen direct na het afwassen even af onder de kraan, dan slaat het bier niet dood.
Laat de afwas even afdruipen (het best in een afdruiprek) en droog hem daarna met een schone, droge theedoek. Blaas het schuim uit moeilijke randjes en vergeet de onderkant van kopjes niet. Dan krijg je geen kringen in je kast. Als je de afwas alleen aan de lucht laat drogen (ja omdat je zo’n hekel aan afdrogen hebt bijvoorbeeld) dan heb je natuurlijk wel kans op kringen. Dus wil je glanzende schone en droge vaat; afdrogen.
Een afwasborstel verzameld natuurlijk vuil tijdens al die afwasbeurten. Spoel hem na elke afwas goed schoon en laat hem aan de lucht drogen. Af en toe even laten weken in bak met heet (80 graden) water, een flinke scheut azijn en wat afwasmiddel houdt hem fris. In de webwinkel vind je verschillende afwasborstels; stevig, zacht of met ergonomische vormgeving. Allemaal gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen.
Was je liever af met een spons? Bedenk dat kunststof sponzen bij elke afwasbeurt kleine plastic deeltjes in je afwaswater los laten. Die komen op je vaat EN in de afvoer en uiteindelijk in zee. Een goed alternatief is de loofah pad, het keukensponsje of de jute scrubber. Die zijn gemaakt van natuurlijke materialen en maakt prima schoon. Wel regelmatig even opfrissen, zoals bij de afwasborstel omschreven.
En niet onbelangrijk; de sfeer tijdens het afwassen!
Afwassen, door alle huisgenoten wordt vaak het als een straf gezien. En dat is jammer. Het is bij uitstek een dagelijks klusje dat eigenlijk zo gedaan is en een perfect moment om even de tijd voor elkaar te nemen. Even bijpraten over wat er vandaag gebeurt is, langs de neus weg informeren naar plannen of ideeën. Het praat zo makkelijk als de handen bezig zijn en de geest even op pauze. En als er niks te kletsen valt is een up tempo muziekje de ideale begeleiding.
Zelf afwasmiddel maken (simpel en snel)
Is dan eindelijk je laatste gekochte afwasmiddel op? Een goed moment om te beginnen met je eigen gemaakte afwassop! Hier zijn verschillende recepten voor;
Recept 1
- 500 ml kokend water
- 10 gram marseillezeep
- 200 gram schoonmaaksoda
rasp de Marseillezeep en doe het raspsel in een kom. Giet er 500 ml kokend water over, roer tot de zeep is opgelost. Voeg 200 gram soda toe, roer tot dat ook is opgelost. Giet met een trechter in een plastic fles. Het is een dunne vloeistof dus voorzichtig doseren.
Recept 2
Spoel de lege fles goed om. Ik ga uit van een fles met een inhoud van ongeveer 1 liter.
- Neem een trechter en vul de fles met een flinke lepel kristalsoda en dezelfde hoeveelheid natriumbicarbonaat (baking soda).
- Giet een liter warm water via de trechter in de fles en los de soda’s op.
- Als je dat fijn vind kan je er etherische olie aan toevoegen, maar het hoeft niet.
- Schudden en klaar.
Het zal even raar zijn want dit sopje schuimt niet. Maar maakt wel verdraaid goed schoon.
Recept 3
Neem een fles van ongeveer een liter en vul ze met behulp van een trechter met;
- 2 theelepels natriumbicarbonaat (baking soda)
- 200 ml. Vloeibare zeep ( die je bijvoorbeeld van Marseillezeep maakt)
- 2 eetlepels soda.
- eventueel etherische olie, dosering naar wens.
Vul de fles verder af met warm water en voorzichtig schudden om alles te mengen. Niet te hard want dan gaat het schuimen.