Blog – 6 maart 2016. Eierverf natuurlijk, voor een kleurige pasen. Op TV in kranten en bladen en ook op internet slaat de paasgekte weer toe. Paasaanbiedingen, paasvoordeeltjes, paaseieren en paashazen.
Ehh, hoe zit dat nou eigenlijk met Pasen? En wat heeft die haas er nou mee te maken?
De Christenen hebben Pasen eeuwen geleden aan het Germaanse jaarfeest van Ostara gekoppeld en gekerstend. Zoals ze dat met heel veel andere feesten ook gedaan hebben. Handig, wat het was al vele honderden, mischien wel duizenden jaren traditie, dus gewoon een ander etiketje er op en het heidense gedrag werd ingedamt. Hoewel Pasen in de christelijke traditie veelal bekend staat als de dagen waarop de dood en de wederopstanding van Christus worden herdacht, is de oorsprong van het originele feest veel ouder. Die voert terug op heidense rituelen, zoals de paasvuren, het verstoppen van geverfde eieren en de paashaas. Heksen wisselen, met Ostara (pasen dus), nog steeds rood geverfde Oostereieren uit.
Tegenwoordig vult iedereen Pasen op zijn/haar eigen wijze in. Voor mij is het het begin van de lente. Ook een periode waarin ik graag naar de Mattheus Passion van Bach luister. Ook een moment van bezinning en klaarmaken voor wat komen gaat. Een begin. Een schone lei.
En paaseitjes kleuren. Ik heb het jaren niet gedaan. Maar koester de herinneringen uit mijn jeugd, mijn moeder die in een pannetje de eitjes kleurde. Geen idee hoe ze dat deed maar ik vermoed dat je toen gewoon kleurstof daarvoor kon kopen. Dat bleek nu een stuk lastiger. Ik vond wel wat bij de Hema, maar dat deed niet wat het beloofde. De kleuren leken gewoon niet op wat er beloofd werd. Toen vond ik deze natuurlijke kleurstof voor eieren. En nog heel Eco bovendien. Het werkt. Maar het eindresultaat hangt wel af van wat voor eieren je koopt. En dat bleek ook nogal een obstakel te zijn. Ik wilde witte eieren om het uit te proberen. Als mijn eigen kippen niet leggen (bruine eitjes) dan koop ik eieren bij de biologische kippenhouder hier in de buurt. Fijn bedrijf, de kippen lopen daar buiten als ze willen en de hanen lopen er ook bij. Op grote velden met struikgewas. Zo kunnen ze doen waar ze voor gemaakt zijn: graven, scharrelen en verwend en beschermd worden door de hanen. Erg lekkere eieren ook, niet te vergelijken met de scharreleieren uit de super. Maar ja, bruine eieren.
Uiteindelijk vond ik ze toch in de super. Van een zorgboerderij met kippen. Ze kosten een klein vermogen, maar dan heb je toch wat. Gauw naar huis en eitjes gekleurd. En ja. Prima resultaat, zowel bij de witte als bij de bruine eieren. Fijne eierverf. Wees er snel bij, beperkte voorraad.
Ik wens je een fijne Pasen toe, hoe je die ook viert!
Jessica