Gadgets en zo….

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:14/09/2020
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:1 reactie

Gadgets

Gadgets, wat moet je er mee? Zijn ze handig? Over wat nu wel of niet handig is, daar kunnen meningen behoorlijk over verschillen. Die gesprekken heb ik regelmatig aan de telefoon of de kraam. Leuk is dat mijn assortiment kennelijk iets losmaakt bij mensen, dat ze gaan nadenken over ‘handig’ of ‘niet handig’.

Ervaringen in ’het veld’

Een tijdje geleden (dat was nog in pre-coronatijd) was ik bij mensen thuis om iets af te leveren. Uiteraard maak je dan een praatje en vaak gaat dat over handig/niet handig. De dame des huizes toverde fluks een apparaatje uit de kast met de uitroep “Dit is handig, net iets voor jouw webwinkel!” Ze demonstreerde het apparaatje wat bedoeld is om je eitje op perfecte wijze open te tikken. Een staafje met een kommetje (wat je over het ei heen zet) en een kogeltje dat je langs het staafje naar beneden laat vallen. Dan wordt je ei open getikt.

Verbijsterd keek ik naar het apparaatje. Wat is in hemelsnaam het nut? Volgens mij kan je prima een ei open maken door met het lepeltje (gewoon in de keukenlade, wat zeg ik die ligt vast op tafel) op het ei te tikken of een mes (ook in lade of op tafel) de bovenkant af te snijden? Een typisch geval van moeilijk doen als het zo makkelijk kan.

Gadget

Ik vroeg de dame of ze dat dingetje nu echt elk ontbijt op tafel zette en gebruikte? “Eh, nee “ zei ze. “Meestal denk ik er pas aan als het ontbijt al op is. Maar we hebben hem cadeau gekregen van vrienden en het is zo’n geinig ding!”

Ja dat was ik met haar eens. Het vergt behoorlijk wat creativiteit om zo’n ding te bedenken namelijk. En er was ook moeite gedaan om van de eiertikker een mooi en degelijk ding te maken. Geborsteld RVS met een sierlijk knopje aan het einde van het staafje. Kosten noch moeite gespaard. Ik ben – eenmaal thuisgekomen – eens even gaan Googlen op dat dingetje. Ze kosten ongeveer 25 euro en bij de beoordelingen geven veel mensen aan dat ze hem cadeau hebben gekregen. Maar bij mij wringt er iets. Het is geen handig ding, het is een gadget.

gadgets

De betekenis van het woord gadget heb ik ook meteen eens opgezocht:

Een gadget is een klein nutteloos ding of hebbedingetje.

Iets om te hebben maar niet om te gebruiken. En dan weet ik meteen waar het ‘m wringt; Mijn focus ligt op dingen die handig zijn om te gebruiken en niet om alleen maar te hebben. Een huis vol met spullen die je eigenlijk niet gebruikt, dat wil ik nu juist voorkomen.

Fijn is wel dat er inmiddels ook (web)winkels zijn die eco gadgets verkopen. Maar als je dan verder gaat kijken blijken het vaak geen gadgets pur sang te zijn; ze zijn vaak gewoon echt handig om te gebruiken en dus niet nutteloos. Ze noemen het alleen maar gadget.

Nutteloze doos

Eerlijk is eerlijk, soms moet ik ook ontzettend lachen om gadgets. The Useless Box vind ik hilarisch! Een fantastisch bedacht ‘nerd’ grapje. Dat heeft dan toch weer zijn nut; lachen!

Lachen!

Iedereen heeft wel een gadget in huis. Je krijgt ze meestal en op dat moment zijn ze heel grappig. Maar eerlijk; ga jij die sokken met pizza-print dragen of die pen in de vorm van een injectiespuit? Het is lachen bij het uitpakken, gaat uiteindelijk een lade in en die wordt- soms pas na jaaaaren – opgeruimd en dan gaat dan ding naar de kringloop, of erger nog; de vuilnisbak in. En persoonlijk vind ik het dus heel erg dat al die grondstoffen en energie gebruikt zijn om iets waardeloos te maken.

Nutteloos circuleren

Dus tja, wat doe je als je zo’n gadget krijgt? Weigeren is geen optie. Weggooien is verspilling. Bewaren wil je ook niet. Ik opteer dus voor recyclen. Geef het ding zelf óók weer weg. Zodat het zijn enige nut kan bewijzen; iemand laten lachen die het ontvangt. Met een certificaat er bij dat het nutteloze ding ook weer mag worden doorgegeven en dat jij, als gever, niet beledigd maar juist blij zal zijn als dit ding in kwestie nog vele malen de lippen zal laten krullen. Dit biedt vele voordelen; je hoeft het zelf niet te bewaren en vernietigd geen grondstoffen en energie. En er komt een stroom van nutteloze spullen op gang die rouleert in plaats van steeds opnieuw geproduceerd. Waarmee (hopelijk) de behoefte aan nutteloze spullen minder wordt. En als de behoefte minder wordt, wordt er ook minder geproduceerd. Nou ja dat is de theorie.

Om  de bedoeling duidelijk te maken voor de ontvanger heb ik een certificaat gemaakt dat je er bij kunt doen. Maar wees zo vrij het aan te passen of zelf te maken natuurlijk. Het gaat er alleen maar om dat de ontvanger van het nutteloze ding begrijpt waarom jij het weg geeft. Lees meer op Nutteloos.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met gadgets. Heb je er veel lol aan gehad? Om te geven of om te krijgen? En waar zijn ze nu? Worden ze nog gebruikt? Wat doe jij met deze cadeautjes?

Dit bericht heeft één reactie

  1. Donna Quichota

    Wat een goed idee! Ik heb het certificaat gedownload, zal hem t.z.t. wel even aanpassen…! Ja, vaak krijg je leuke, maar soms heel nutteloze zaken. En wat is het een leuk idee om die ‘krul om de mond’ door te geven, i.p.v. weg gooien en er niet meer aan te denken.

Geef een reactie