Alle beetjes helpen.
Door verschillende kleine aanpassingen te doen kan je je energieverbruik echt naar beneden krijgen. En het gaat dan natuurlijk om het totaalplaatje. Slechts één van onderstaande dingen doen maakt ook maar weinig uit maar hoe meer punten je aanpakt, hoe meer verschil het zal maken. En nou ja open deurtje: energie besparen is fijn voor je portemonnee, maar natuurlijk ook van levensbelang voor onze aarde.
Bedenk dat verwarming van het huis, de wasmachine en water de grootste energieslurpers zijn. Met op stip daarna de apparatuur die altijd aanstaat en gebruikt wordt.
Wist je bijvoorbeeld dat de pomp van je cv ketel een grote energieslurper kan zijn? Verdiep je er in en reken uit of het wellicht slim is om je CV ketel te vervangen, of laat je adviseren.
Het zijn bekende punten die alom aanbevolen worden maar wel fijn om ze weer even op een rijtje te hebben:
- Met stip op nummer 1; Isoleren, isoleren, isoleren. Daar begint alle besparing mee. Muren, vloer en dak. Dubbel of driedubbel glas. Er zijn subsidies verkrijgbaar en google is je vriend om dit helemaal uit te pluizen. Of laat je adviseren door een energie coach. Bijna elke gemeente heeft een energieloket en het is een goed idee daar te beginnen.
- Meten is weten. Wat betaal je eigenlijk per maand aan gas, water en stroom? Noteer 1x per maand je meterstanden en kijk wat je daarvoor hebt betaald. Hou het een half jaar of beter nog een jaar bij. Dat geeft meer bewustzijn in het gebruik en bovendien zie je meteen de resultaten van energiebesparende acties.
- Voorkom tocht. Maak tochtgaten dicht, hou tussendeuren dicht en gebruik bijvoorbeeld een deur dranger, zet een borstel op de brievenbusgleuf, neem (dikke) overgordijnen en sluit deze in de avond.
- Zet de verwarming een standje lager en trek een dikke trui (en sokken) aan. Zorg vooral dat je warme goed isolerende voetbekleding aanhebt, een extra vest of trui, en een deken over je benen ’s avonds op de bank. Desnoods een kruik er bij en je zult zien dat het best comfortabel kan zijn!
- Dikke kleden op de vloer voorkomen ook koude voeten en isoleren (een beetje)
- Verwarm ruimtes waar je niet bent niet onnodig en hou dan de deuren ook goed dicht. Af en toe even op 18 graden stoken is voldoende om het vocht weg te houden.
- Ventileer goed maar verstandig, laat zo min mogelijk warmte ontsnappen. Voorkom te vochtige lucht in je huis want dat is moeilijker warm te krijgen.. En verwarm ruimtes die je normaal niet verwarmd af en toe ook even om het vocht terug te dringen. Een graad of 18 is al genoeg.
- Maak een sport van zo energiezuinig mogelijk koken. Op alle mogelijke manieren. Door ingrediënten te combineren in een pan (kook je eieren even mee met de aardappelen etc.) , of kook met een Hooimadam.
- Hang een douchetimer in de badkamer. Douche maximaal 5 minuten.
- Vervang nu eindelijk eens die halogeen en gloeilampen voor LED lampen, ja ze verdient ze echt terug!
- Droog je was aan de lucht als het kan en gebruik de wasdroger echt alleen als het niet anders kan.
- Zet je apparatuur helemaal uit als je het niet gebruikt, echt uit en niet op een slaapstand. Als je hier een gewoonte van maakt bespaar je op jaarbasis best wel veel.
- En voor in de zomer; gebruik zo min mogelijk een airco, superslurper pur sang. Houdt het huis potdicht (tel uit je winst als alle tochtgaten dicht zitten) als het warm is en lucht door als het koel is. Sluit je dikke gordijnen, of zorg (beter nog) voor zonwering aan de buitenkant van de ramen. Zorg dat de zon en warmte ook buiten blijft.
Isoleren, isoleren, isoleren, waar je maar kunt is in elk geval het credo. Wist je dat je wel tot tot 60% warmte verlies kunt hebben door een ongeïsoleerd dak en muren?
Meer tips vind je goed gesorteerd via de website van Milieu Centraal
Zeker de moeite waard om ook even te bekijken!
Speciale tips voor mensen die in een huurwoning wonen vind je hier.