Verpakkingen; zegen of vloek?
Eigenlijk zijn verpakkingen van webwinkel aankopen de ideale kringloop artikelen.
Iedere dag sta ik pakketten in te pakken om naar mijn klanten te sturen. Elk pakket is weer anders, de combinatie van artikelen uit de webwinkel kent vele varianten. Heel kleine dingen, heel grote dingen, dingen die breekbaar zijn, kunnen verbuigen of open kunnen barsten en hun inhoud over de hele doos kunnen verspreiden. Want de pakketdiensten gaan niet heel erg voorzichtig met de pakketten om. Ze worden niet zelden via transportbanden in het distributiecentrum van plek a naar plek b getransporteerd. Die banden kunnen wel een meter of 4 hoog zijn en zo’n pakket kan er dus wel eens van af vallen……
Je moet dus bij elk pakket wat je inpakt niet alleen passen en meten of het in de doos past, maar je ook nog eens levendig voor de geest halen wat er allemaal wel niet mis kan gaan met zo’n pakket onderweg. Vallen, gegooid worden, heen en weer schuiven in de vrachtwagen, zelfs nat worden! Ja ja, het leven van een postpakket is zwaarder dan je denkt!
Ik stel me soms voor hoe een klant een onheilspellend rinkelen pakket ontvangt en het nauwelijks open durft te maken. Brrrr. Ik besteed er dus veel aandacht aan.
Standaardisatie of maatwerk?
Natuurlijk heb ik een aantal dozen met standaardmaten. Maar ik gebruik dozen van mijn leveranciers ook opnieuw. Omdat het zo zonde is van de energie om na een enkele keer gebruikt te zijn weer tot pulp vermalen te worden. Als ze er een beetje netjes uitzien en stevig genoeg zijn gebruik ik ze als verzenddoos. Zijn ze nogal gebutst of gescheurd, dan snij ik ze in stukken en gebruik ze zo veel mogelijk als vulmateriaal. Een sticker er op waardoor mijn klanten kunnen zien dat ik bewust gebruikte dozen gebruik maakt het af. De doos gaat dicht met papieren plakband, want dat kan samen met de doos gewoon weer gerecycled worden.
Ik probeer de doos zo vol mogelijk te krijgen en snij hem op maat als de doos te groot is. Zo min mogelijk vulmateriaal en zo min mogelijk lucht vervoeren is het devies.
Bubbeltjesfolie
Bepaalde artikelen die ik inkoop ontvang ik ingepakt in bubbeltjesfolie. Verpakkingstechnisch natuurlijk een geweldig materiaal; het is licht, goedkoop en beschermd de artikelen prima. Maar ja, het is en blijft plastic. En dit plastic wordt vaak door de mensen meteen in de plastic bak of zak gedaan en uiteindelijk weer verwerkt tot PET fles en bubbeltjesfolie of iets dergelijks. Op zich niets mis mee maar wat mij dwars zit is dat het allemaal weer extra energie wordt verbruikt om bubbeltjes folie van gebruikt bubbeltjesfolie te maken. Terwijl dat dus eigenlijk helemaal niet nodig is, want bubbeltjesfolie was het al. Het was alleen maar gebruikt om iets in te verpakken.
Ik gebruik het bubbeltjesfolie wat ik van mijn leveranciers krijg dus weer opnieuw en koop het nooit in. En als jij iets gekocht hebt waar het in verpakt zit, dan is het natuurlijk verstandig om het ook weer opnieuw te gebruiken. Maar ja, misschien hoef je op dat moment helemaal niets te verzenden, in te pakken of te verhuizen. Die kans is vrij groot. En dan zit je weer met zo’n stuk bubbeltjesfolie….Daar heb je natuurlijk helemaal geen zin in. Dus hup de plastic bak of zak in en weg ermee. Zonde.
Het zou toch ook anders kunnen?
Zou het nou niet mooi zijn als je dit ergens in kon leveren zodat het weer gebruikt zou kunnen worden? Bij de kringloopwinkel bijvoorbeeld. Waar het weer opgehaald kan worden door iemand die op dat moment juist wel iets wil gaan verzenden of gaat verhuizen? Een systeem waarbij iedereen wint; jij om dat je op een verantwoorde manier snel van de rommel af bent, een ander die graag goedkope beschermingsmaterialen wil kunnen vinden en ook onze aarde waar geen energie van wordt verspilt. Lees dit artikel maar eens. Plastic Recycling is geen zaligmakende oplossing.
Misschien zitten de kringloop winkels hier helemaal niet op te wachten, dat kan ik mee ook wel voorstellen. Want het is spul met weinig waarde en veel volume. Maar misschien biedt het ook wel weer voordelen voor ze. Als dit een heel gebruikelijke werkwijze wordt dan komen misschien die mensen met een krappe portemonnee die doorgaans niet naar de kringloop gaan nu wel eens naar de winkel? Om bijvoorbeeld inpakspullen voor de ophanden zijnde verhuizing te halen.
Want laten we eerlijk zijn; mensen die gaan verhuizen hebben dozen en verpakkingsmateriaal nodig. Als je het door een verhuizer laat doen krijg je dat allemaal bij de dienstverlening en daar betaal je dik voor. Maar als je zelf gaat verhuizen moet je maar van alles bij elkaar scharrelen om de dingen in te pakken. Ik kan het weten want ik heb twee paar handen nodig om mijn verhuizingen op te kunnen tellen. En altijd weer die zoektocht naar dozen en kranten.
Een echte kringloop!
Dan is dit toch een geweldige oplossing? En het mooie van deze opzet is dat het velletje bubbeltjesfolie niet een enkele keer wordt gebruikt maar vele vele malen. Het lijkt een druppel op de gloeiende plaat maar ook hier geldt de som van de grote getallen. En ik denk dat het zal werken. Er is al een voorbeeld: de supermarkten doen dit ook met hun dozen. Die kan je in elke supermarkt gratis meenemen om je boodschappen in te doen. De bananendozen zijn altijd meteen weg want die zijn heel praktisch bij verhuizen: sterk, niet te groot en handig te dragen.
Ben jij een regelmatige klant van kringloop winkels om te halen of te brengen? Gooi eens een balletje op! Je weet maar nooit wat we met z’n allen voor elkaar kunnen krijgen. Paul en ik zijn er ook al vast mee begonnen. Deel het idee met anderen! Of stuur ook een mail naar Meldpunt Verpakkingen. Of vraag – tot vervelens toe – bij de kringloop winkel bij jou in de buurt naar bubbeltjesfolie. Of breng het er heen.
Handige groet
Jessica