Waarom moeten we handen wassen? Je kunt eigenlijk niets anders dan gewoon meebewegen met wat er in de wereld gebeurt. En dat is nogal wat op dit moment. Het Corona Virus maakt vele slachtoffers. Oude en zieke mensen maar ook jonge en gezonde. En het feit dat dit niet alleen in ons eigen kleine landje plaatsvindt maar in de hele wereld is bijna niet te bevatten.
Simpele maatregelen: handen wassen bijvoorbeeld
Het zijn slecht simpele dingen waar we ons aan moeten houden; 1,5 meter afstand houden, goed en regelmatig de handen wassen, niet in het luchtledige of de handen hoesten of niezen en thuis blijven tenzij. Duidelijke regels die vrij eenvoudig op te volgen zijn. Maar dat handenwassen, is dat wel voldoende? Het klinkt namelijk te simpel om waar te zijn.
Sinds de uitbraak zijn mondkapjes, latex handschoenen en desinfecterende gels niet aan te slepen. Want iedereen wil natuurlijk alles doen om besmetting te voorkomen. Maar is dat allemaal wel nodig? Of zijn we aan het over-compenseren met onze handhygiëne? Zelf wil ik altijd even weten wat er precies achter dat advies steekt. Ik ben het dus eens gaan uitzoeken.
Wat is dat nou eigenlijk, een virus?
Om te beginnen is er een duidelijk verschil tussen een bacterie en een virus. Een virus is geen levend organisme. Het is een eiwitmolecuul, bedekt met een beschermende laag lipide (vet), die, zodra geabsorbeerd door de cellen van het neusslijmvlies, zijn genetische code (mutatie) verandert en ze verandert in aanvallende en vermeerderende cellen. En voor de volledigheid; antibiotica helpt niet tegen virussen. Iets wat niet leeft kan je niet doden met antibiotica
Lees meer over wat een virus nou eigenlijk is!
Omdat een virus geen levend organisme is, maar een eiwit molecuul, kan het dus niet worden gedood (omdat het niet leeft) maar het vergaat vanzelf vroeg of laat. Wanneer is afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid en het type materiaal waar het virus zich op of in bevindt. Het virus is zeer kwetsbaar, het enige dat het beschermt is een dunne buitenste laag vet. Dat is de reden waarom elke zeep of wasmiddel gewoon goed werkt. Want zeep maakt het vetlaagje kapot (daarom is 20 seconden of met zeep inwrijven nodig en werkt het goed in op dat dunne laagje vet. Door het oplossen van de vetlaag valt het eiwitmolecuul uit elkaar en breekt het vanzelf af.
Handen goed wassen met zeep voorkomt dus veel ellende, zo simpel is het inderdaad.
Handige weetjes
Ik verzamelde nog wat weetjes over wat het virus wel en niet kan hebben, zeker handig om in het achterhoofd te houden:
* Warmte smelt vet, dat is waarom het zo goed is om water te gebruiken boven de 25 graden Celsius (77 graden F) om handen en kleding te wassen. Ook maakt het warme water meer schuim en meer schuim betekend betere werking van zeep.
* Alcohol van meer dan 65% lost elk vet op, met name de buitenste lipide laag van het virus. Sterke drank voor ontsmetting gebruiken werkt niet. Waarom? De sterkste wodka is 40% alcohol en je heb een concentratie van 65% nodig om werkelijk te ontsmetten
* Elke mix met 1 deel bleekmiddel en 5 delen water lost direct het eiwit op, en breekt het van binnenuit af. Maar meng het bleekmiddel NIET met andere middelen, dat kan levensgevaarlijk zijn.
* Of Anti- bacteriële middelen werken? Waarschijnlijk alleen omdat er ook zeep in zit.
Goed om verder nog te weten:
* Virusdeeltjes kunnen overal in zitten en je wilt ze niet verspreiden in je huis. Dus schud geen kleding lakens of (stof)doeken uit binnenshuis. Neem stof af met een vochtige doek zodat het zich niet in huis kan verspreiden. De doek uitwassen op minimaal 40 graden met wasmiddel, natuurlijk. In de lucht blijven de virusdeeltjes wel 3 uur actief.
* Als virusdeeltjes op een poreus oppervlak liggen is het zeer inert en kan maar een uur of 3 actief blijven. De deeltjes drogen dan makkelijk uit en vallen uiteen.
* Op koperen oppervlakten blijft het hoogstens 4 uur actief (omdat koper natuurlijke antiseptische eigenschappen heeft);
* Ook op (droog) hout blijft het virus hoogstens 4 uur ‘goed’ want dit hout absorbeert het vocht en droogt het virus uit.
* op karton blijft het ongeveer 24 uur goed
* op metaal kan het wel 48 uur actief blijven
* op plastic tot wel 72 uur
* Het virus zal zeer stabiel zijn bij lage buitentemperaturen, of kunstmatige koeling binnenshuis, zoals in huizen met airconditioning en auto’s. Ze hebben ook vocht en duisternis nodig om stabiel te blijven. In een droge, warme en lichte omgeving desintegreren de virusdeeltjes snel. Dat is ook de reden dat men verteld dat warm weer snel een einde zal kunnen maken aan het verspreiden van het virus.
*UV-licht breekt het virus eiwit af. Het is bijvoorbeeld perfect om UV te gebruiken voor het desinfecteren van een masker voor hergebruik.
* Het virus kan een gezonde huid niet binnendringen.
* Azijn beschadigd het virus niet en helpt dus geen fluit.
* Elke zeep is goed, dus ook Marseillezeep. Dit is wel lekker zacht voor de handen.
* Het virus kan zich goed concentreren in afgesloten en niet geventileerde ruimten. Dus; ventileer, zet ramen en deuren open zo af en toe.
* De allerbeste remedie is en blijft: handen wassen. Elke keer dat je slijmvliezen of snot, voedsel, sloten, deurkoppen, toetsenborden, winkelwagentjes, smartphones of tablets, bureaus en nog 100 andere dingen met een glad oppervlak hebt aangeraakt. En natuurlijk na toiletbezoek, het schoonmaken van de kattenbak of 100 andere klusjes. En nog een keertje extra voor de zekerheid.
Een houten nagelborsteltje kan je prima gebruiken, gezien de bovenstaande teksten zelfs beter dan een plastic exemplaar. Wel goed laten drogen aan de lucht na gebruik. Handig is dan meerdere exemplaren te hebben en deze af te wisselen zodat ze kunnen drogen. En vanzelfsprekend regelmatig de handdoek verversen.
* En met dit vele handenwassen is het verstandig om te voorkomen dat de huid van je handen uitdroogt. Ook in kloofjes in je huid kan het virus zich verstoppen. Vet je handen dus regelmatig in, het vet vult als het ware de kloofjes zodat daar geen verstopplekje voor virusdeeltjes is
* Zorg voor korte nagels zodat ook onder je nagels deze boeven geen schuilplekje vinden.
Als je dan 20 seconden handen wast; laat de kraan niet lopen, dat is zonde van het water. Voor buiten is het handig een duimgieter bij de hand te hebben 🙂
Noot: Ik ben geen expert en vond deze informatie elders en dit geeft wat achtergrond informatie bij de door het RIVM uitgebrachte advies. Ik vind de informatie nuttig omdat het je verteld hoe je zelf maatregelen kunt nemen tegen het verspreiden van een virus. Want als je verteld wordt dat je vaak en goed je handen moet wassen, dan wil je ook graag weten waarom, toch?
Wees zo vrij om mijn verhaal te verbeteren of aan te vullen als je verstand van zaken hebt, uiteindelijk is het mijn doel mensen zo goed mogelijk te informeren.
Let op elkaar en blijf gezond!
Jessica