Het is weer tijd voor je voorjaarsschoonmaak!
Tegenwoordig is er voor elke klusje tijdens de voorjaarsschoonmaak wel een apart schoonmaakmiddel te krijgen. En al die middeltjes beloven dat het schoonmaken een peulenschil is. Zonder poetsen schoon. Maak dat mijn grootmoeder wijs. Je moet altijd wel wat poetsen. En hoe erg is dat nou? Gezonde beweging! Daar is je lijf trouwens ook voor gemaakt. Een middag grondig poetsen biedt vele voordelen; beweging zonder sportschool en je huis wordt er schoon van. En heb je een fysiek probleem en kan je niet te lang achter elkaar poetsen? Doe dan hele kleine stukjes. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.
Wat me wel zorgen baart zijn al die chemicaliën in de poetsmiddelen. Als jij niet hoeft te boenen, dan moeten die chemicaliën het werk doen. En waar gaan al die chemicaliën naar toe? Precies, de afvoer in, het riool in, de waterzuivering in en vervolgens het oppervlaktewater of de zee in. Ze zullen er een hoop uit kunnen halen, maar alles?
Sinds een jaar of drie heb ik de poets chemicaliën in de ban gedaan. Ik gebruik nu alleen nog natuurlijke middelen en spullen. Mijn huis en dan ook echt alles wordt gepoetst met ouderwetse poetsmiddelen. Soda (vloeibare) voor de badkamer, groene zeep voor kasten, deuren en vloeren, azijn voor kranen en baking soda voor de lastige klusjes zoals voegen schoonmaken en hardnekkig vuil en vet verwijderen. Natuursponzen en zemen werken gewoon geweldig en uiteraard behoort een schrobborstel tot het standaard gereedschap.
Eigenlijk merk ik geen verschil. Mijn huis is nog net zo schoon. Oh ja, ik merk wel verschil; het kost me veel minder geld. En het poetsen zelf? Ik zie het als een momentje voor mijzelf. Na afloop moe, maar ook erg tevreden. Uiteraard gaat dit werk het hele jaar door, maar in het voorjaar doe ik nog steeds een ouderwetse voorjaarsschoonmaak. Lekker fris de lente in!
Een paar tips voor de voorjaarsschoonmaak
1. Bedenk dat niet alles NU hoeft
Werk per kamer en doe het grondig. Dan is het de rest van het jaar alleen een beetje bijhouden. Maak een lijstje met alle ruimten in het huis die je wilt poetsen. Zo’n lijstje kunnen afvinken is een extra beloning voor jezelf.
2. Slaapkamer(s)
Zoek de rommeltjes op, ruim ze op of gooi ze weg.
Breng overbodige kleding naar de kringloop. Maar stapels van je zomer of winterkleding zodat je het straks zo voor het grijpen hebt als het warmer gaat worden.
Maak de kledingkast schoon met een sopje, werk per plank. lentekleding wat meer voorin.
Ramen zemen
Neem alle oppervlakten af met een sopje. Vergeet de plinten en bovenkanten van de kasten niet.
Stofzuig (en dweil indien mogelijk) de vloer
Was de gordijnen of laat ze stomen, of maak de jaloezieën schoon.
3. Badkamer en toiletten
Uiteraard maak je de badkamer en toiletten regelmatig schoon, maar 1 keer per jaar mag het een keertje heel grondig tijdens de voorjaarsschoonmaak!
Haal alles wat los zit uit de badkamer. Potjes bakjes, kleedjes handdoeken en douchegordijn enzovoort. Was potjes en bakjes af in een sopje en maak droog, was kleedjes en douchegordijn.
Neem alle tegels af met een soda sopje, ook de tegels die wellicht buiten bereik zijn, pak een trapje. Groezelige voegen krijg je weer prima schoon met een papje van Baking Soda en een schrobborstel. Daarna afnemen met schoon water.
Schimmel
Heb je vochtplekken of zelfs schimmel op stucwerk? Die krijg je weg door er met een plantenspuit chloor op te spuiten. Pas op dat dit niet op kleren, handdoeken etc komt en pas op voor je ogen en haar! Was je handen goed na deze handeling. Ventileer voldoende want het slaat op de luchtwegen!
Als je schimmelproblemen in de badkamer hebt komt dit doorgaans door een ventilatieprobleem. Bedenk een oplossing anders ben je volgend jaar weer bezig. Maar ondertussen; zorg dat je schimmelgroei onder controle houd. (Ik ben geen fan van chloor en vermijd het zo veel mogelijk, maar dit is volgens mij het enige wat werkt om schimmel te verwijderen). De schimmelplekken bleken op door het chloor en de schimmel gaat dood. Zorg dat je wel elk plekje behandelt, verdeel het wellicht over meerdere dagen om te voorkomen dat je te veel chloorlucht krijgt. Doe dit niet zelf als je longproblemen hebt.
Maak de wastafel, kranen, douchekraan, douchekop en bad schoon met water met soda en spoel het af of neem af met schoon water. Kalkresten kan je verwijderen met schoonmaak azijn, daarna weer afnemen met schoon water.
Reinig toilet(ten) grondig met een milieuvriendelijke toiletreiniger. Gebruik geen chloor want dat bleekt vuil en verwijdert geen kalk of urine aanslag en is zeer schadelijk voor het milieu.
Om kalkaanslag te verwijderen; Flinke klots schoonmaakazijn, goed schrobben, laten inwerken, spoelen en desnoods een paar keer herhalen. Gebruik bij hardnekkige aanslag Citroenzuur, dat werkt geweldig! Als je dit regelmatig doet blijft de toiletpot kalkvrij. De bril, deksel en randen van de pot kan je prima schoon krijgen met een soda sopje of groene zeep. Droog de bril en deksel even na met een droge doek, dan zie je geen strepen en dat ziet er wat prettiger uit.
4. De keuken
Een keer heel grondig schoonmaken tijdens de voorjaarsschoonmaak is geen overbodige luxe op een plaats waar je je eten bereid….
Lap de ramen, die worden in deze ruimte gauw vettig
Was of stoom gordijnen of maak jalouzien schoon.
Neem de buitenkant van de kastjes af, vergeet de handgrepen niet
Werk per kastje, maak leeg, sop de binnenkant van de kastjes af vergeet het deurtje niet, en ruim weer netjes in.
Maak de magnetron en oven schoon, baking soda of zwarte zeep is hier een prima middeltje voor.
Sop het aanrecht, fornuis en tegeltjes, maak de gootsteen en kraan schoon met schoonmaakazijn. (Het zal je tegemoet blinken!)
Maak de vuilnisbak leeg, sop de buiten en binnenkant en de deksel zeer grondig en stop er uiteraard weer een nieuwe zak in.
Balken of hanglampen in de keuken? Even met een ragebol stofnesten weghalen.
Ontvet de afzuigkap. Hoe je dat doet hangt af van je afzuigkap natuurlijk. Baking Soda en azijn zijn uitstekende ontvetters, maar pas op met aluminium. Probeer eerst een stukje wat niet in het zicht zit.
Stofzuig en dweil de vloer met een sopje met groene zeep, ruikt heerlijk!
5. De woonkamer en gang
Lap de ramen
Haal kleden uit de kamer en klop ze buiten uit.
Neem de deur af met een sopje, beide kanten en de deurklinken natuurlijk en vergeet de bovenkant van de deur niet.
Werk met de klok en maak alles schoon wat je tegenkomt met een natte doek en neem daarna droog af om strepen weg te halen.
Maak kasten schoon, haal boeken uit de boekenkast, stofzuig alle stofnesten weg en neem af met een zacht sopje. Laten drogen en boeken terugzetten. Hou het overzichtelijk, werk per plank. Vergeet de bovenkant niet.
Haal stoelen en banken van hun plek en stofzuig de onderkanten, want hier zitten nog wel eens spinnenwebben of stofnesten.
Maak met een radiatorborstel de achterkant en binnenkant van de radiatoren schoon.
Daarna stofzuigen en eventueel dweilen.
Alles op z’n plaats en even op de bank zitten om te genieten van de schone lucht en glimmende spullen.
TV en apparatuur:
Let op bij het schoonmaken van je flatscreen TV! Gebruik geen Glassex of iets dergelijks, daar kan de coating niet tegen. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing of gebruik water met een ¼ deel schoonmaakazijn. Goed nadrogen. De kast van geluidsapparatuur schoonmaken met een goed uitgeknepen vochtige doek met een beetje schoonmaakmiddel, of alleen afstoffen.
Wil jij ook de voorjaarsschoonmaak doen met natuurlijke spullen? Hier vind je een totaaloverzicht van alles in deze webwinkel dat je maar nodig kunt hebben. Wel zo handig!
Schoonmaken is ook niet mijn favoriete bezigheid, maar het moet toch gebeuren natuurlijk! Goed om te weten welke stappen ik moet nemen om mijn keuken schoon te maken. Ik ga beginnen met de keukenkastjes en zal mijn afzuigkap ook gaan ontvetten. De tips zijn erg handig en ik ga ze opschrijven voor de volgende schoonmaakbeurt!
Ik gebruik soda voor veel doeleinden bij het schoonmaken en voorkoming van verstoppingen. De tip voor het schoonmaken van voegen is nieuw voor mij maar die neem ik graag mee. Nog een voordeel van groene zeep en natuurlijke middelen: ze ruiken veel lekkerder dan chemische troep.
Ik maak mijn badkamer ook twee keer per jaar grondig schoon. Zo voorkom ik dat mijn afvoer verstopt raakt. Met soda zorg ik er onder andere voor dat zeepresten in mijn goot wegspoelen. Ik kan het iedereen aanraden. De overige genoemde tips zijn ook slim!