Plastic goed blijft me bezig houden. Een poosje geleden maakt ik kennis met Prof.Dr. Bert J. Davidson die het Polyplasticum museum in Zwolle beheert.
Plastic goed is interessanter dan je misschien denkt.
We hadden een interessant gesprek over plastic. Nou ja gesprek. Ik stelde wat vragen toen ik begreep wie ik voor mij had en ik kreeg een volledige lecture over plastics en polymeren. Wat een kennis eruptie!
Hij vertelde me dat kunststoffen niet perse iets van de moderne tijd zijn. Zelfs de Romeinen waren al bezig met het maken van kunstharsen. Daar werd onder andere melkzuur voor gebruikt. Jammer genoeg zijn die kunststoffen niet houdbaar gebleken want daar zijn geen voorwerpen van bewaard gebleven.
Kunstharsen, bakeliet, celluloid. Het zijn allemaal kunststoffen, gemaakt van natuurlijke grondstoffen.
Zoals deze bakelieten deurklinken.
En duurzamer ook
De prof had een mooie stelling: moderne kunststoffen worden vooral gemaakt van aardolie. Dat is op zich geen probleem want daar is genoeg van en bij het productieproces kan relatief schoon worden gewerkt. Het grote probleem bij aardolie producten is de verbranding. Dus als je het gebruikt als brandstof (benzine, diesel etc) of je maakt er voorwerpen van die uiteindelijk verbrand worden (restafval) dan ben je dus verkeerd bezig.
Mooi. Dat betekend dus eigenlijk dat – als je in staat bent om gebruiksvoorwerpen van plastic te maken die goed gemaakt zijn, niet snel breken en decennia mee gaan – je dus heel erg duurzaam bezig bent? Plastic Goed dus? En dat je dus geen producten van plastic moet maken die je maar een enkele keer gebruikt en dan weggooit? Dat is vreemd toch, dat de meeste weggooi artikelen dan van plastic worden gemaakt?
Ha ha, al met al is de fa. Tupperware dus heel erg milieuvriendelijk. Die bakjes gaan generaties lang mee!
Recycling
Ik vroeg hem hoe het nou zit met die recycling van plastic in Nederland. Wat gebeurt daar nou eigenlijk mee? Waarom mogen we nu alleen petflessen, plastic verpakkingen en drinkcartons in die plastic recycling bakken doen. Waarom geen ander (hard) plastic zoals gebroken tuinstoelen en gescheurde diepvriesdozen? Wat gebeurd daar dan mee? Hij gaf me een ontstellend antwoord; die harde plastic dingen kunnen niet gerecycled worden. Het probleem is de scheiding want ze worden van zo veel verschillende plastics gemaakt en die zijn niet allemaal geschikt om opnieuw te gebruiken. Ook alle plastic die wij in onze huishoudens bloedig staan te scheiden wordt alsnog voor een groot deel verbrand. De prof zegt dat het scheiden van plastic is bedacht om ons het gevoel te geven dat we iets duurzaams doen.
Ik sta paf. Is dat echt zo? Worden we alleen zoet gehouden met een mooi verhaal? Is dit ook de reden dat ik van Plastic Heroes ook geen bevredigend antwoord krijg op mijn vragen? Misschien wel. Maar het blijft natuurlijk wel een feit dat alles wat je in de plastic bak doet, niet gaat zwerven in het milieu en dus ook geen bijdrage is aan de plastic soep. Maar ja het CPB zegt dat dit dus ook niet klopt. Lees maar.
Nieuwsgierig naar de historie van kunstvezels en kunstharsen? Bezoek het museum in Zwolle. Kijk voor meer informatie op Polyplasticum.nl
Duurzame groet!
Jessica
Lees ook mijn eerdere blog over plastic.