Je ziet door de FSC bomen soms het duurzame bos niet meer zeg! Duurzame producten, het is een groeimarkt. Mensen kiezen steeds vaker voor duurzame producten als het kan. Ik ook. Maar soms duizelt het me met alle keurmerken en certificaten. Wat betekend een keurmerk eigenlijk? Biologisch betekend niet per se diervriendelijk (maar meestal wel) en MVO betekend niet meteen dat het goed voor het milieu is. Het stemt tot nadenken en dat is raar, want die keurmerken zijn toch juist bedoeld om je het makkelijk te maken wat je moet kiezen?
Ik ben dit eens uit gaan zoeken via de keurmerkenwijzer van Milieucentraal
Ze hebben een compleet overzicht gemaakt van alle keurmerken voor voeding, kleding, schoonmaakmiddelen enzovoort enzovoort. Je kunt in één oogopslag zien waar een keurmerk voor staat. Dat is handig.
Wat me opvalt is dat bij de keurmerken voor vlees een groot gedeelte slecht scoort op milieuvriendelijkheid en dat geen enkel keurmerk kan instaan voor eerlijke handel. Bij de zuivelproducten is Ecosocial het enige keurmerk wat eerlijke handel aangeeft, maar weer heel slecht scoort op dierenwelzijn. Moet je dan de conclusie trekken dat, wat goed is voor de dieren, slecht is voor de mensen (qua verantwoord ondernemen dan)?
En ook opvallend; de keurmerken Bewuste Keuze en Betere Keuze hebben 0 score op Milieu, Diervriendelijkheid en Eerlijke Handel. Ze worden alleen beter gecontroleerd. Oftewel, het is niet de betere keuze als het om diervriendelijkheid, milieu of verantwoord ondernemen gaat, maar alleen een betere keuze om de producent zijn spullen te laten verkopen.
Het enige keurmerk voor voedsel die op alle onderdelen een plus scoort is het Keurmerk Naturland Biologisch Vis. Dan heb ik de keurmerken voor plantaardige producten even niet meegeteld, want die scoren natuurlijk nooit iets op dierenwelzijn. Dus houdt me ten goede het is niet zo heel slecht gesteld met de keurmerken.
Als je bewust en duurzaam wilt leven, dan kan het geen kwaad om je hier eens een beetje in te verdiepen. Het is immers makkelijker kiezen als je weet wat de keurmerken betekenen.
En ikzelf en mijn winkel? Ik probeer zo bewust mogelijk in te kopen. Het liefst bij de kleinschalige producent zelf. Want kleinschaligheid is op zich ook al een keurmerk. Bij kleinschalige productie ligt de passie en liefde in het product zelf en wordt geen schaalvergroting toegepast, die meestal een garantie is voor maatschappelijke of milieuschade. Als ik bij groothandels inkoop is een keurmerk wel weer handig. Ook ik maak bij alles een afweging, met of zonder keurmerk. Leven is nou eenmaal kiezen.