Je bekijkt nu Kattenbakschepje van een zeepklopper

Kattenbakschepje van een zeepklopper

Hoe dagelijks geluk in een klein kattenbakschepje kan zitten

Ik wil het even met je over kattenbakschepjes hebben.

Mijn katten loopbaan behelst inmiddels al een jaar of 50. Altijd hebben katten deel uitgemaakt van mijn huishouden. En evenzoveel jaren stond er dus in mijn huis een kattenbak. Ik kan hele verhandelingen houden over kattenbakvulling. Over de voorkeuren van de kat van dat moment(dat kan zo nauw kijken, hun toiletgewoonten, de prinses op de erwt is er niets bij) en hoe ik dat door de loop der jaren heb opgelost. Van gesnipperde kranten tot en met houtpellets, korrels, steentjes enzovoort. Met wisselende resultaten. De huidige kat van dienst was ooit een buitenkat die alleen een kattenbak had voor noodgevalletjes als hij ’s nachts binnen was. Inmiddels is hij hoogbejaard en kan niet meer buiten rondstruinen met al die 7 sloten waar hij tegelijk in kan lopen. Hij slijt nu zijn dagen in een soort kattenrusthuis waar hij alleen nog deel neemt aan het buitenleven vanaf een comfortabel plekje achter de geraniums, en voor zijn behoefte naar het indoor kattengemak gaat.

Kattenbakvulling

Omdat hij in het verleden slechts voor een enkele gelegenheid de kattenbak gebruikte was het gebruik van klompjesvormende kattenbak vulling de beste optie. En omdat katten echte gewoontedieren zijn moet je dat dan niet meer gaan veranderen, dus zolang hij er nog is moet het maar. Maar het is niet de meest duurzame oplossing helaas. Het is een minerale grondstof en die kost veel energie bij het delven en vervoeren en zal ook ooit eens opraken. Beter zou het zijn om hernieuwbare korrels of pellets te gebruiken, die worden tegenwoordig gemaakt van resthout, maïsstengels, tarwestengels, hooi of papier en zijn er in – al dan niet – klontvormende uitvoering. Daar zal ik bij een volgende kat ook voor gaan kiezen.  

Klontvormend dus

Klontvormende kattenbakvulling is wel economisch in gebruik, omdat je de klontjes urine en ontlasting uit de bak schept en de rest gewoon weer opnieuw gebruikt. Wel belangrijk is om de bak ruim gevuld met vulling te houden zodat de plasjes klompjes worden en niet de bodem van de kattenbak bereiken. Wil je meer weten over de duurzaamheid van kattenbakvulling? Lees dan dit artikel van Milieu Centraal even.

kattenbakschepje zeepklopper

Het kattenbakschepje

Hoe dan ook. Als je een kat hebt, heb je een kattenbak. En als je een kattenbak hebt dan moet die schoon gemaakt worden. Als je de kattenbak schoon wilt maken heb je een schepje nodig. En, echt waar, dat schepje, dat lullige schepje is voor mij al 50 jaar de bron voor allergrootste ergernis.

Plastic schepje

Wanneer je een kattenbak koopt, zelfs zo’n ordinaire plastic geval dan gaat die onder normale omstandigheden tientallen jaren mee. Vaak krijg je er een kattenbakschepje bij. Zo’n slap plastic gevalletje waar je met goed fatsoen nog geen pindakaas op een boterham zou kunnen smeren, laat staan een stevige klont nat kattenbakstrooisel van de bodem schrapen. Ze zijn slap, je kunt er geen kracht mee zetten. Hebben onhandige richeltjes die je moeilijk schoon kunt maken. En als ze niet slap zijn breken ze binnen een jaar in stukken als je net dat hardnekkige klompje van een kattenbakbodem probeert te schaven. Keutels die je er mee uit de bak probeert de scheppen glijden eerst 3 keer van het gladde schepje af.  

Uiteindelijk gaan ze kapot, altijd en zonder uitzondering.  Degene die deze schepjes heeft bedacht maakt zeker thuis de kattenbakken niet schoon!  In mijn leven heb ik 3 kattenbakken versleten en ik meen zo’n 50 schepjes. Elke keer weer neem ik mij voor om niet meer te beginnen aan zo’n rottig plastic schepje en elke keer stink ik er weer in omdat ik goede metalen schepjes gewoonweg niet kan vinden en een snelle oplossing wil.

Eureka!

Vorige week was het weer zover. Een gebroken schepje, voor de zoveelste keer. Dit keer was mijn echtgenoot de  ‘dader’. Ik vloekte zachtjes bij zijn melding omdat ik wist dat ik weer op zoek moest gaan naar de heilige graal der kattenbakschepjes. Een zoektocht naar een speld in een hooiberg, waar ik geen tijd voor had, geen zin in had en ondertussen toch elke dag de kattenbak moet uitscheppen met een tijdelijk oplossing die helemaal niet werkt. En ik verdom het echt, ik wil geen plastic troep meer die ik over 3 maanden weer moet weggooien. 

Hoe dan ook; geen plastic meer! Manlief ging even naar de kringloop. Kwam terug met een metalen schuimspaan. Waar dus alles aan mankeert om kattenbakken handig mee schoon te scheppen; geen rechte rand, het handvat staat in een verkeerde hoek zodat je geen kracht kunt zetten en die piepkleine gaatjes, daar gaat geen korreltje door heen. Die gaat dus terug naar de kringloopwinkel.

Maar hoe moet het ideale kattenbakschepje er dan eigenlijk uitzien?

  1. een korte, stevige steel
  2. grote openingen waar de korreltjes doorheen kunnen vallen terwijl het klompje of keuteltje gewoon in het schepje blijft liggen, opstaande randjes zodat ze niet van het schepje vallen
  3. een rechte stevige rand om klompjes los te kunnen maken van de bodem
  4. van stevig metaal gemaakt dat niet kan roesten en makkelijk met een borstel schoongeboend kan worden

En toen bedacht ik me dat ik daadwerkelijk zo iets had liggen, in mijn winkelvoorraad zelfs!

De handig zeepklopper!

Ideaal om een stukje zeep in te doen en je eigen sopje te maken, om vetbolletjes of nestmateriaal voor vogels in te doen. Maar ook als poepschepje voor de kattenbak! Klik hier om naar de zeepklopper te gaan.

zeepklopper
zeepklopper haar
zeepklopper kattenbakschepje
zeepklopper kattenbakschepje

De zeepklopper bestaat echter uit twee delen. Die zitten met een metalen ringetje aan elkaar. Door simpelweg dit ringetje met een tangetje door te knippen heb je twee losse delen; 1 met een wat langer handvat en een met een heel kort handvatje. Beide delen kan je als schepje voor de kattenbak gebruiken. Dus 1 zeepklopper geeft 2 poepschepjes.

En ik moet zeggen dat ik na 50 jaar eindelijk het ideale kattenbakschepje heb gevonden. Het werkt uitstekend. Het scheppen en schrapen is een fluitje van een cent zolang je niet te veel kracht zet want het handvatje kan verbuigen.

 Mijn dagelijkse schoonmaakbeurt van de kattenbak is nu een klusje van niks en zonder ergernis. Jemig had ik dit maar 49 jaar eerder geweten….. En ook fijn; het schepje gaat waarschijnlijk nog 50 jaar mee ook. Ik hoef NOOIT meer op zoek naar een nieuw schepje.

Naar de handige zeepklopper die je ook kunt gebruiken als kattenbakschepje

zeepklopper kattenbakschepje

Dit bericht heeft één reactie

  1. F Bron

    O wow…ik heb dit bovenstaande met verbazing gelezen!!! Ik heb ook al jaren katten en zag mezelf terug in t verhaal. Ik ook stink er steeds weer in om een plastic schepje te kopen, maar t staat me erg tegen omdat t van PLASTIC is en ik wil geen plastic artikelen in mijn huis, maar zag idd geen andere oplossing. Ik ga bij de volgende bestelling meteen de handige zeepklopper kopen want ik had al de ouderwetse, maar die heeft een te fijn filter!!
    Bedankt voor je mooie verhalen en goede tips!!

Geef een reactie