Marseillezeep – smeer maar in je haar.

  • Bericht auteur:
  • Bericht gepubliceerd op:06/02/2020
  • Berichtcategorie:Blog
  • Bericht reacties:10 reacties

Marseillezeep voor haar (en hem natuulijk ook).

In de webwinkel verkoop ik handige en duurzame spullen voor huis, tuin en onderweg. Die kaders heb ik gesteld toen ik met Handig Goed startte.  Marseillezeep past prachtig in dat kader. Het is een natuurlijke zeep, gemaakt van pure olijven (de groene zeep dan – de witte wordt ook met palmolie gemaakt) die perfect werkt voor alles wat schoongemaakt moet worden. Om je huis mee te poetsen, de vloeren mee schoon te maken, wollen truien mee wassen, tuigleer schoonmaken, je kunt het zo gek niet bedenken.

Wat is Marseillezeep?

De zeep wordt al sinds de 16e eeuw in de omgeving van Marseille gemaakt. Maar tegenwoordig komt de zeep ook uit andere delen van de wereld. Savon de Marseille bevat geen geur- en kleurstoffen, geen schuimmiddelen, dierlijke vetten, parabenen of conserveringsmiddelen. De basisgrondstof is olijf, soda en een beetje zout. Olijf is een vrij dure grondstof en daarom is deze zuivere zeep ook duurder dan andere zepen. Uiteraard zijn er natuurlijk ‘neppers’ op de markt met de naam Marseille Zeep en daar worden dan wel weer goedkopere grondstoffen zoals palmolie in verwerkt. Echte Marseille zeep is voorzien van het merk Savon de Marseille, dat is een beschermde naam en geeft aan dat het oude receptuur is gebruikt.

marseillezeep

Aleppo Zeep en Marseille Zeep

Wat is trouwens het verschil tussen Aleppo zeep en Marseille zeep? Aleppo zeep werd 4000 jaar geleden al in Syrië gemaakt en werd door de kruisvaarders meegenomen naar Marseille. Daar gingen ze het natuurlijk zelf ook maken.  Het enige verschil met Marseillezeep is dat in Aleppozeep ook nog de toevoeging laurierbes zit . Aleppozeep ruikt een beetje naar laurier, Marseillezeep een beetje naar olijven.

Hoe maak je zelf vloeibare zeep?

Om het gemakkelijk te kunnen gebruiken is een vloeibare versie wel zo handig. Dat doseert makkelijk en snel en lost snel op in warm water. Ik maak met dit recept regelmatig een flinke fles en gebruik die voor schoonmaken en de wolwas. Voor de gewone was ben ik wat luier en gebruik gewoon wasmiddel. Simpel en alleen vanwege het gemak, vooralsnog omdat ik best wel een druk leven heb…. Mocht het er nog van komen dan laat ik je dat in een blog weten. Lees meer over gebruik van deze fijne zeep. Oh ja, de vloeibare zeep is dus echt vloeibare zeep. Dat wil zeggen dun sop en geen verdikte substantie. Dat is als shampoo een beetje lastig doseren en ook het gebruik van een handzeeppompje wordt zo een uitdaging. De reden? In deze Marseillezeep zit geen palmolie. En die palmolie wordt als een natuurlijk verdikkingsmiddel gebruikt. Vandaar dus. Maar als je toch liever een wat dikkere substantie wil om goed te kunnen doseren (handig voor shampoo en de pomp- of spuitfles) dan kan je eenvoudig wat Xanthaangom toevoegen. Dat is een 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar verdikkingsmiddel, ook verkrijgbaar in deze webwinkel.

marseillezeep voor haar

Marseillezeep voor haar, dus.

Voor persoonlijke verzorging is Marseillezeep ook een fijn product. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dat nog niet had uitgeprobeerd, behalve de handen en een wollen trui wassen. Noem het maar gemakzucht, ja lieve mensen daar heb ik ook last van…… Wat ook mee speelt is dat ik met Handig Goed nu juist niet die kant op wil van de persoonlijke verzorging op natuurlijke basis. Want daar zijn al zo ontzettend veel aanbieders van, ik heb daar niets aan toe te voegen. In de loop der jaren zijn er wel wat dingen de webwinkel ingeslopen die er mee te maken hebben, zoals bijvoorbeeld tandenborstels en badborstels met natuurlijk haar. Maar eigenlijk puur en alleen vanwege de reden dat die vrijwel nooit aangeboden worden in andere winkels en ik nu eenmaal borstels verkoop. Mijn focus ligt persé niet op de persoonlijke verzorgingsmiddelen maar op de huishoudelijke verzorging.

Maar nu wil het geval dat mijn doucheschuim op was. Dus ik denk; er staat nog een fles vloeibare Marseille zeep in het washok. Dat werkt ook. Hup onder de douche met de Marseille zeep in een fles en lekker insoppen. En wel ja, ik smeer het ook meteen maar in mijn haar want dat kan ook een wasbeurt gebruiken. En tja, toen kwam het moment waarop ik mijn gemakzucht eigenlijk vervloekte. Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? De zeep voelt heerlijk zacht aan de huid en na het douchen is mijn velletje poezelig zacht.

Het haren wassen met de zeep was een vreemde ervaring. Het schuimt bijna niet en als je het uitspoelt voelt je haar niet stroef. Is het wel schoon geworden? Ja nou, hartstikke schoon, maar niet droog zoals je dat met reguliere shampoos wel hebt. Mijn haar voelde zacht aan, alsof ik er conditioner in had gehad en dat was dus niet het geval. Mijn hoofdhuid voelde rustig en zacht, helemaal niet trekkerig. Na het drogen van mijn haar glansde het, rook fris en danste een beetje. Ja, danste. Niks geen bos touw, wat ik eigenlijk had verwacht en ook geen schilfertjes meer die zo onflatteus uit je haar vallen als je even door je haar woelt. Mijn kapster vroeg me wat ik gebruikte omdat mijn haar er opeens zo gezond uit zag…..

Ik ben toch niet gek?!

Dan denk ik terug aan al die flessen douchegel,  shampoo en conditioner die ik in mijn leven heb gebruikt en eerlijk gezegd voelde ik me dom en beduvelt. Hoe heb ik me zo lang kunnen laten beetnemen? Want ja als het om je lijf gaat neem je toch geen risico’s? Je gaat niet zo maar iets in je haar smeren. Shampoo wordt – naar je mag aannemen- gemaakt van stoffen die goed zijn voor je haar en huid. Daar zijn hele laboratoria mee bezig om te ontwikkelen en te controleren. En die conditioner gebruik je om je haar zacht te maken zodat het niet alle kanten uitstaat en nog te kammen is. Niet gebruiken was nooit een optie voor me. Dacht ik.

Duizenden euro’s heb ik uitgegeven in al die jaren aan doucheproducten.  Honderden plastic flessen moeten weggooien. En dat terwijl de simpele oplossing gewoon een simpel stukkie zeep is. Ja er zijn nu veel natuurlijke producten voor persoonlijke verzorging en zonder verpakking maar die kosten best een hoop geld. Dus die stap heb ik nooit genomen, ook omdat ik dit soort verzorgingsproducten vrij weinig gebruik. Nu gebruik ik dus deze zeep. Voor minder geld en een geweldig resultaat.  Maar o wat voel ik me beetgenomen. En ik neem me nu echt voor om ook ‘de was’ eens onder handen te gaan nemen

marseille zeep

Het voelt goed

En ik moet zeggen dat het ook wel goed voelt; Er spoelen geen rare zaken meer door de afvoer, geen Ftalaten, kleur- en geurstoffen, vul- en schuimmiddelen en siliconen. (Dat laatste is kan een duurzaam materiaal zijn, maar zou natuurlijk niet door het doucheputje gespoeld moeten worden!)

Hier kan je zien wat er bijvoorbeeld in shampoo kan zitten.

Ik heb ook ervaringen van anderen opgezocht op internet. Niet iedereen was onverdeeld enthousiast. Sommige mensen vonden hun haar doffer of stugger. Ik heb zelf redelijk fijn haar dus voor mij mocht het wel wat stugger om een beetje volume te krijgen. Maar hoe het werkt als je dik en krullend haar hebt, tja dat weet ik niet. En ook is het zo dat wij een waterontharder gebruiken. Het kan zijn dat dat ook een positief resultaat geeft bij het haren wassen met Marseillezeep. Maar het is in elk geval de moeite waard om eens te proberen. En, eerlijk is eerlijk; in de zomer heb ik sneller last van droog haar vanwege zon en wind en dan gebruik ik incidenteel een haarmasker om het even te verwennen en een zachte opkikker te geven.

Goed hoeft dus niet duur te zijn

Kortom, hoeveel meer plezier en minder afval met een stukkie zeep van vijf euro  waar ik met een klein beetje moeite en 3 liter water maar liefst 3 liter shampoo of douchezeep mee maak. Even ter vergelijk; ik gebruikte altijd Guhl shampoo. Een fles van 250 ml. Kost ongeveer 7 euro. Een liter Guhl kost dus 4x 7 euro = 28 euro. Een liter Marseillezeep kost 1,65 euro en een kwartiertje werk. En dan de conditioner nog even buiten beschouwing gelaten.  De financiële afweging is dan al snel gemaakt! Ik heb trouwens de Xanthaangom als verdikkingsmiddel bij deze berekening even buiten beschouwing gelaten want hoewel dat handig is, is het niet noodzakelijk om de zeep te kunnen gebruiken.

Een wijze les geleerd; duurzaam leven hoeft dus niet te betekenen dat je een dikke portemonnee nodig hebt.

Jessica

 

Om zachte vloeibare zeep te maken kan je dit gebruiken:

marseillezeep
Marseillezeep in blok
xanthaangom
Xanthaangom natuurlijk geleermiddel
aleppo zeep
Aleppozeep in blok

Met natuurlijke zeep ben je heel goed bezig! Vind meer goede dingen!

jessica

Ik wil graag duurzaam maar ook comfortabel leven. Zonder ergernissen over dingen die slecht ontworpen zijn of veel te gauw stuk gaan. Of ten koste gaan van mens, dier of milieu. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik met Handig Goed begonnen.

Dit bericht heeft 10 reacties

  1. Marjolein

    Hallo, Dank voor al deze mooie en goede informatie.
    Ik kan alleen nergens vinden hoe ik die zeep voor haar en body kan maken.
    Mvg Marjolein

  2. Greet

    Hallo Jessica,
    Gebruik je ze nog steeds als reinigingsproduct voor jezelf?
    Ligt de pH van deze zeep niet ontzettend hoog voor je haar en je huid?
    Groetjes
    Greet

    1. Jessica

      Beste Greet, dank voor je reactie! Ja ik gebruik nog steeds de marseillezeep voor haar en huid en ben er heel tevreden over. Haar en huid zijn nog steeds in een prima conditie, beter dan het was toen ik gewone shampoo gebruikte. Hoe het zit met de juiste pH waarde van zeep daar kan en durf ik geen uitspraken over te doen want ik heb daar niet genoeg verstand van. Gezond verstand zegt me dat deze zeep ooit, vele vele honderden jaren geleden is uitgevonden en gebruikt voor zowel de was als voor persoonlijke hygiëne en ook dat de verzorgingsproducten industrie er baat bij heeft dat de consument juist niet Marseillezeep gebruikt. Want een fles shampoo, daar valt goed aan te verdienen. Ik heb even gecheckt bij mij Marseillezeep leverancier en die geeft aan dat de zeep van Marius Fabre pH neutraal is, dus dat zou een pH waarde van ongeveer 5 moeten zijn maar ik vind het verder nergens precies aangeduid. Als ik op internet ga zoeken zie ik regelmatig waardes van 9 a 10. Wat is waar? Ik weet het niet. Ik doe het maar zoals de Britten zeggen; The proof of the pudding is in the eating, oftewel je weet pas of de pudding gelukt is als je hem eet. En wat mij betreft is de pudding dus gelukt. Ik hoop dat je wat hebt aan dit antwoord.

  3. Anneke

    Ik had al een keer eigengemaakte shampoo geprobeerd maar dat was geen succes na het lezen van handiggoed heb ik het nogmaals geprobeerd en ben zo enthousiast het is nu wel een groot succes het zat hem in de verhouding 100 gram op 1 liter en scheelt inderdaad een conditioner en heb zelfs geen klitten bij heel lang haar. Door het hele wereld gebeuren was ik al bezig om alvast steeds meer zelfvoorzienender te worden en heb veel interesse voor zelfgemaakte producten en mogelijkheden. Ik blijf dingen uitproberen het is leuk en zelfs goedkoper en minder flessen en rommel in de kast.

  4. Trudie

    Weten jullie ook een wasmiddel voor de wasmachine er zit zoveel rommel in de regulieren wasmiddelen

    1. Jessica

      Beste Trudie, je kunt met marseillezeep ook zelf wasmiddel maken.

      Neem 1 liter heet water.
      Voeg 60 gr Marseillezeepvlokken toe (heb je een blok zeep? Gewoon even raspen met een gewone huis-, tuin- en keukenrasp)
      Voeg 40 gr Soda (Natriumcarbonaat – geen baking soda!) toe.
      Roeren en 1 nacht laten staan. Doe dit in een (knijp)fles met afsluitdop

      Gebruik 100 ml per wasbeurt.

    2. Margreet de Boer

      Ik gebruik verdunde appelazijnspoeling(1 op 5) na het wassen met marseillezeep. De stroefheid na het wassen verdwijnt en mijn fijne weinige haar wordt glanzend en vol.

  5. Charlotte

    Zeer zeker niet! En net als je kleren hoef je je haar, en zelfs je vel, echt zo vaak niet te schrobben. Afspoelen werkt ook. Waarmee ik niet bedoel dat je nooit zeep hoeft te gebruiken maar ‘we’ zijn inmiddels zo geobsedeerd met zeep en hygiëne dat we wat door slaan.
    Zelf ben ik gestopt met ingewikkelde chemie in de badkamer sinds ik me bedacht hoe raar het wel niet is om eerst jezelf met toch wel agressieve middelen te schrobben, om jezelf erna weer met wat vets in te smeren.
    Ik ben verpakkingen gaan lezen en de grootste boosdoener is SLS, zoek het maar op. Dat wordt oa aan shampoo toegevoegd om alle siliconen en andere filmtroep om een kapsel mee te stylen, van je haren af te kunnen wassen en daar is grof geschut voor nodig zoals SLS. Geen wonder dat je erna een bos touw overhoudt! Het is een rare, commerciële cyclus die zo ontstaat en je ‘gevangen’ kan houden. Toen ik dat echt besefte had ik ook het gevoel dat we en masse geflest worden, letterlijk. Alleen dat al vond ik een reden om niet meer aan dat circus mee te doen.

    Zelf ben ik dus met al die ‘meuk’ gestopt en zowaar, zelfs m’n eczeem is erdoor verdwenen. Ook in de winter geen rauwe plekken met schilfers meer.
    Nou heb ik een erg gevoelige huid, ook wat betreft wasmiddel ben ik een lastige klant maar na jouw stukje ga ik toch eens zo’n stuk zeep kopen en er naast mezelf, mijn kleren mee wassen. Ik ben zeer benieuwd wat mijn vel daarvan vindt.

    Steeds vaker hoor ik mezelf zeggen dat simpele eenvoud en ouderwets zo verkeerd niet zijn. Een uitspraak die veel conservatiever klinkt dan ik ben!

    1. Jessica

      Hallo Charlotte,
      ja het kan niet anders dan dat er erg agressief spul zit in shampoo. Hoe is het toch mogelijk dat we ons zo in de luren laten leggen? En wat je schrijft klopt ook; ons lichaam is een wonder van vernuft en heeft echt nauwelijks schoonmaakmiddel nodig. Sterker nog: Al die shampoos, conditioners, zepen en reinigers beroven ons lijf van het natuurlijke laagje wat gemaakt is om ons te beschermen. Ik gebruik nu heel erg weinig zeep en het blijkt dat 1x per week mijn haar wassen met Marseillezeep uitstekend werkt. Mijn haar zit prima, is steviger en spul om te stylen heb ik dus ook niet nodig. Als ik een beetje verfrommeld uit bed kom en mijn haar alle kanten opstaat volstaat het om het gewoon nat te maken en het zit weer prima. Fijn om te horen dat jij eigenlijk tot dezelfde conclusie bent gekomen. En inderdaad, een goed leven begint met simpele dingen.

Geef een reactie