Oei, lekker. Stoofperen!
Het is er weer tijd voor. Hier een lekker recept:
8 stoofperen (bijvoorbeeld Gieser Wildeman of andere roodkokende peren)
1 fles rode wijn (alternatief: bessensap)
1 eetlepel suiker
1 kaneelpijpje
alternatief: kaneelpoeder
Schil de peren, maar laat het steeltje zitten (extra smaak komt uit het steeltje).
Je kan ook kiezen om de peren heel te laten.
Je kan ze ook in vieren snijden. Haal dan meteen het klokhuis eruit.
Kook de peren op een laag vuur met de wijn, suiker, het kaneelpijpje (of
kaneel poeder) en water.
De peren moeten net onder water zijn. In ca 2 uur de peren gaar koken.
Af en toe controleren of de peren niet droogkoken en zonodig water
toevoegen. Warm of koud te eten.
Tips en variaties
De peren moeten lang en zacht koken (minstens 2 uur),
pas dan zullen de peren helemaal doortrokken zijn van de smaak van de wijn.
Je kunt ook port gebruiken ipv wijn. Kies dan een goedkope soort en je kan dan de suiker achterwege laten.
Reken op minimaal 2 peren per persoon.
In plaats van kaneel kan ook een dun schilletje citroen gebruikt worden.
Voor extra smaak drie kruidnagels mee koken
Voeg eventueel wat bruine suiker (naar smaak) toe.