Siliconen producten. Hoe duurzaam zijn die eigenlijk? Er is weinig informatie over te vinden. Greenpeace en Milieudefensie konden er geen antwoord opgeven en verwezen naar elkaar. Kassa Groen aangeschreven omdat zij soortgelijke dingen ook wel eens onder de aandacht brengen. Nooit antwoord gekregen. Ik bevind mij dus in een ‘siliconen steegje’: welke kant gaan we op? Wel of niet goed om te verkopen?
Wikipedia biedt ook geen uitkomst behalve een beschrijving waar het uit bestaat; Siliconen zijn polymeren waarin de keten gevormd wordt door silicium– en zuurstofatomen. Silicium is een scheikundig element wat we kennen als kiezel, of in fijngemalen toestand zand. Zuurstof spreekt voor zich.
Er zijn goede 100% (voor consumptie veilige) siliconen producten en producten van verkeerde (onveilige) siliconen. Er wordt soms ook gebruik gemaakt van een goedkopere versie en die is vaak gemaakt van een siliconen mengsel met kunststoffen. Dat zie je als je het product ‘wringt’ en er witte of lichtere strepen in het product verschijnen. In die dingen moet je dus niet je eten opwarmen, bakken of bewaren.
Het schijnt ook redelijk eenvoudig te zijn om deze producten te recyclen, alleen het wordt (nog) niet gedaan.
Wel een feit is dat producten die gemaakt zijn van 100% siliconen zeer duurzaam zijn in gebruik. Ze gaan moeilijk kapot. Ik hou het dus maar op ‘goed’. Wat denk jij er van?
Siliconen doet alles wat dun, flexibel plastic doet maar dan herbruikbaar. Het is allebei van aardolie, kán allebei veilig voor voeding zijn als het goed is gemaakt, breekt allebei niet af in het milieu, kán allebei heel goed gerycled worden maar dat doen we nog niet. Siliconen kun je honderd keer gebruiken, plastic folie twee keer.
Het is echt zo’n Betere Keuze die niet alles oplost maar wel echt een hele verbetering is.
Hoi Iris,
Een kleine correctie, Siliconen worden niet van aardolie gemaakt maar van silicium en dat bestaat uit koolstof, zuurstof en kiezelsteen. Er wordt wel gebruik gemaakt van polymeren om het te binden en flexibel te maken. Daarom breekt het niet af in het milieu, in tegenstelling tot plastics die doorgaans wel van aardolie worden gemaakt.